Berrin

Gözü Kök Hücre İle İyileştirildi

Önerilen İletiler

38485582112.jpg?86070436466

İnşaat işçisi Eyüp Dilek'in kireçten yanan sağ gözünü, sol gözü iyileştirdi. Sağlam gözünden alınan kök hücreler kör olan gözüne nakledildi. Tamamen beyaza dönmüş olan göz, iki haftada eski haline kavuştu. Henüz 20 yaşında olan Eyüp Dilek, Sivas'tan İstanbul'a geldiğinde kök hücrenin ne anlama geldiğini bile bilmiyordu. İnşaatlarda çalışmaya başladı. Bir gün, kireç makinelerinden gelen parça gözüne isabet etti. Hemen bol su ile gözünü yıkadı; hastanede de yıkamaya devam etti ama bir işe yaramadı. Kireç gözünü yakmıştı. Ertesi sabah uyandığında sağ gözü bembeyaz olmuştu. Doktorlar kök hücre tedavisini önerdi. "Gözünün kendi kendini iyileştirmesini sağlayacağız" denildiğinde, Eyüp Dilek umutsuzdu ama yine de denemeye karar verdi.

YÜZDE 60 GÖRÜYOR

Önce kör olan göz bebeğine plesentadan alınan parça konuldu. Böylece kök hücrenin gereğinden çok iyileştirme sağlayarak başka bir dokuya mesela kemiğedönüşmesi engellendi. Plesentanın göze uyumu için 2 ay beklendi. Bu plesenta kök hücrenin sınırlarını belirledi. Daha sonra asıl işleme başlandı. Sağlam olan sol gözünden 3 milim uzunluğunda 1 milim genişliğinde ince bir şerit alındı. Sonra kök hücre istenen yere nakledildi. Buradaki kök hücre yeniden gözün oluşumunu sağladı. Nakilden iki hafta sonra göz yeniden oluştu. Eyüp Dilek'in birkaç ay önce tamamen kör olan gözü, yüzde 60 görmeye başladı. Dilek, "Bu tedavi ilehayatım değişti, gözüme bakmaya ben bile korkuyordum. Eski gözüme tamamen kavuştum" diyor. Sırada onun gibi pek çok hasta var...

AĞIZ İÇİ DERİSİNDEN GÖZ YAPILABİLECEK

Prof. Dr. Mehmet Akif Özdamar (Dünya Göz Hastanesi): Gözde kök hücre çalışmalarında çok iyi bir noktaya gelindi. Bu tedavi, gelecekte sarı nokta hastalarına da kullanılabilecek. Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz, bu durumda başarı şansımız yüzde 95'lere çıkıyor. İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz. Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor. Akrabada başarı yüzde 40 oluyor. Ağız mukozası, cilt ve kemik iliğinden de göz kök hücresi bulunması konusunda çalışmalar var. Yakında bunlardan da göz kök hücresi alınabilecek. Böylece vücudun kendi kendini tamir mekanizmasını kullanıyoruz.

KAYNAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap