Vatan...

Engellilerin İstihdamı İçin Çağrı Merkezi Kuracaklar

Önerilen İletiler

1756.jpg

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Çağrı Merkezi Kurup, Bölgedeki Kamu Kurumlarının, Büyük Kuruluşların Çağrı İşlerini Almayı Hedefliyoruz' Dedi

KSO Başkanı Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellileri topluma kazandırmak amacıyla AB fonları ve İş-Kur'un desteğiyle 2006 yılında üretime başlayan 'Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde halen 28'i engelli 48 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Merkezde tekstil, mantar yetiştirme çiftliği, sebze ve meyve yetiştiriciliği ile arıcılık bölümlerinin olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, merkezde 200 engellinin istihdam edilmesinin ön görüldüğünü ancak işletme maliyetinin fazla olması nedeniyle tam kapasite faaliyet gösteremediklerini ifade etti.

Bazı birimleri kapatıp, personel sayısını azaltarak önlem almaya çalıştıklarını dile getiren Zeytinoğlu, yine de merkezin aylık ortalama 60 bin lira açığı olduğunu söyledi.

Merkezin kuruluşunda AB hibe fonlarından faydalanıldığını, sonrasında da sanayicilerin bazı işlerini buraya aktararak katkı sağlamaya çalıştığını anımsatan Zeytinoğlu, şöyle konuştu:

'Engellilerle üretim yapmak ve kayıtlı bir ekonomi içinde kayıt dışı üretim yapan işletmelerle rekabet etmek zor oldu. Son dönemde maddi sıkıntılarımız arttı, bunun için çeşitli önlemler almak zorunda kaldık. Giderlerimizi azalttık, şu anda 28'i engelli 48 kişi çalışmakta. Tekstil, mantar, süs bitkileri, meyve ve sebze üretimi yapılmakta. Üretimimizi, taşeron olarak yapmaya gayret ediyoruz, çünkü ürünü imal edip pazarlamasını kendimiz yaptığımızda zarara uğradığımızı tespit ettik. Şu anda Bizimköy'e Hey Tekstil ve Müpa Mantar fason üretim yaptırarak ciddi destek veriyor. Bunun yanı sıra ana sponsoru diyebileceğimiz Kocaeli Serbest Bölgesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Organize Sanayi Bölgesi ve Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi destek vermekte. Bu proje maalesef şu anda istediğimiz düzeyde değil, ayda ortalama 60 bin lira civarında açık oluşuyor.'

Zararın bir iki ay çekilebileceğine ancak yıllarca bu sıkıntıya tahammül edilemeyeceğine işaret eden Zeytinoğlu, sorunu çözebilmek için engellilerin daha verimli olabileceği iş kollarına yönelmeyi planladıklarını kaydetti.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

'Burada minimum 50 masalık bir çağrı merkezi kurma çalışmamız, Hey Tekstil ile üretimi artırma çabamız var. İŞKUR ile Tekstil bölümüne 20 kişinin alınmasına yönelik ortaklaşa bir proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nin ayakları üzerinde durabilmesi çağrı merkezi kurup, bölgedeki kamu kurumlarının, büyük kuruluşların çağrı işlerini almayı hedefliyoruz. Umarız bunu başarıyla yaparız. Çünkü bu proje başka illere de örnek olabilir. Burada 50-60 kişiyi istihdam ederiz, Türkiye'de binlerce engelli var. Burada iyi bir örnek üretebilirsek, projenin Türkiye genelinde uygulanmasına vesile oluruz. Fiziksel engelli için çağrı merkezinde çalışmak ideal bir iş. Amacımız, böyle kuruluşların olabileceğini, model olabileceğimizi Türkiye'ye göstermektir. Hedefimiz merkezde minimum 100 engelliyi çalıştırmak. Tekstile 20, çağrı merkezine de 50 kişi alabilirsek, buradaki çalışanlarla birlikte ilk etapta 100 kişinin üzerine çıkmış olacağız.'

Çağrı merkezi projesi için bazı firmalarla temas halinde olduklarını, altyapı için 350 bin Dolar civarında yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, bu yatırımın bir kısmını anlaşmayı planladıkları çağrı merkezi şirketinin üstleneceğini, kalanını da KSO, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği fonları ya da İl Özel İdaresi desteğiyle gerçekleştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

- TEKSTİL ÜRETİMİNİN TAMAMI İHRAÇ EDİLİYOR-

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar ise konfeksiyon, mantar üretimi, açık alan sebze ve meyve yetiştiriciliği, arıcılık ve sera birimlerinde üretim yapıldığını, konfeksiyon atölyesinde Hey Tekstil firması için imal ettikleri günlük ortalama 800 parça ürünün İngiltere, Almanya, Hollanda'ya ihraç edildiğini söyledi.

Merkezde 1 yıldır görev yaptığını ve zararı azaltmak amacıyla bazı birimleri kapattıklarını anlatan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Tavşan çiftliğinin yıllık maliyeti 60-70 bin lira civarındaydı. Orayı kapattık ve görevli personel mantar bölümüne devroldu. Projeler arasında mozaik bölümü gözüküyor, bu birim de açıldıktan 2 ay sonra kapatılmış, pek verimli olmamış.

Buranın ayakta durması için gerekli olan bir diğer proje de çağrı merkezi projesi. Çünkü diğer hiç bir projemiz kar getiren ya da zarar etmeyen projeler değil. Rekabet içinde üretim yapıyoruz. Özellikle tekstilde kayıt dışı üretimle mücadele edip, engelli personelle üretim yapıyoruz. Asgari ücretle çalışan bir engellinin maliyeti 1100 - 1200 lira iken, kayıt dışı üretim yapanlara bir işçi maliyeti 550-600 lira civarında. Üretimde ise bir sağlamın ürettiği, 3 engellinin üretimine eşit. Ama bizi sevindiren, tercih edilmemizi sağlayan en önemli unsur kaliteli imalat yapmamız. Firmalar bize iş verirken 'bunlar yardıma muhtaç' düşüncesiyle iş vermiyor, kaliteye ve karına göre iş veriyor. İş alabilmek için diğer firmalarla aynı ya da altında fiyat vermemiz gerekiyor.'

Hey Tekstil'in destek olmak amacıyla kendileriyle çalıştığına işaret eden Bayraktar, 'Firma için fason üretim yapıyoruz, üretimimizin tamamı Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka ve İngiltere'ye ihraç oluyor. Genelde tişört ağırlıklı penye grubu ürünler imal ediyoruz. Ürün çeşidimiz siparişe göre de değişiyor' diye konuştu.

Merkezin geçen yıl ekim ayında aylık zararının 13 bin 500 lira olduğunu anlatan Bayraktar, çağrı merkezi projesini 'kurtarıcı' olarak gördüklerini belirterek, bedensel engelli birinin en verimli kullanılabilecek alanın, çağrı merkezi olacağını, bilgisayar kullanabilen, diksiyonu düzgün, eğitimli engellileri burada istihdam edeceklerini sözlerine ekledi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap