Berrin

Ege Üniversitesinde Kök Hücre Nakil Ünitesi Açıldı

Önerilen İletiler

734046_1.gif

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nin Periatrik Hematoloji Bölümü'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Kansu, son yıllarda kök hücrenin daha da önem kazandığını belirtti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinde, Kök Hücre Nakil Ünitesi hizmete açıldı.

Hastanenin Periatrik Hematoloji Bölümü'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Kansu, son yıllarda kök hücrenin daha da önem kazandığını belirtti.

Kök hücre naklinin lösemi başta olmak üzere kanser ve bazı hastalık türleri için tedavi yöntemi olduğunu anlatan Kansu, Türkiye'de kayıtlı 13 pediatrik transplantasyon merkezinin bulunduğunu kaydetti.

Kansu, özellikle son 5 yılda EÜ ve Akdeniz Üniversitesinin ön plana çıktığını anlatarak, "Türkiye'deki yılda 200-220 pediatrik kök hücre naklinin yarısını EÜ ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yapıyor. Bu ünite, Türkiye'deki pediatrik transplantasyon açısından çok büyük önem taşıyor" dedi.

Ege Çocuk Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sevgi Mir de ünitenin açılmasının büyük önem taşıdığını, önümüzdeki yıllarda kök hücre anabilim dalı kurularak merkezde bilimsel araştırmalar yapılabilmesi için altyapı kurma çalışmalarının olacağını söyledi.

ÜNİTE 10 YATAKLI

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necil Kütükçüler de son 5 yıldan bu yana bu ünitenin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

10 yataklı kök hücre nakil merkezinin en önemli özelliğinin enfeksiyon açısından üst düzeydeki havalandırması olduğunu vurgulayan Kütükçüler, yoğun bakımlarda saatte 9 birim olan havalandırma sisteminin burada 28 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kütükçüler, merkez için hayırseverler ve Ege Çocuk Vakfı'nın 150'şer bin lira, başhekimliğin de 600 bin lira katkıda bulunduğunu, önümü zdeki aylarda Türkiye'nin en büyük ve en modern çocuk yoğun bakım ünitesini de hizmete açacaklarını sözlerine ekledi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise üniversitenin eğitim sisteminin Avrupa programıyla entegre olduğunu, üniversite öğretim kadrosunun, EÜ'nün, yayın ve atıf sayısı göstergeleriyle dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmesini sağladığını, şimdi ilk 300'ü hedeflediklerini kaydetti.

Rektör Yılmaz, kök hücre nakil ünitesinin çocukların yeniden sağlıklarına kavuşabilmesi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından kök hücre nakil ünitesinin açılış kurdelesi hayırseverlerle birlikte kesildi. Rektör Prof. Dr. Yılmaz ve diğer yetkililer, hayırseverlere plaket verdi.

KAYNAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap