k@lpsizim_85

Engelliler Belediyelere Dava Açabilecek

Önerilen İletiler

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, ‘Özürlüler Kanunu kapsamında, 2012 yılına kadar gerekli düzenlemeleri yapmayanlar hakkında özürlülerin tazminat davası açabileceğini’ söyledi.

Başbakanlık Özürlüler idaresi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Engelsiz Türkiye Projesi’ kapsamında düzenlenen ve iki gün sürecek olan bilgilendirme toplantısı Adana’da başladı.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının özürlülere ilişkin oluşturulan yeni kanun ve mevzuatlar hakkında yerel yöneticiler ve diğer yetkilileri bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

Köksal, yerel idarecileri bilgilendirmenin yanı sıra düzenledikleri konferanslarla da mevzuatın optimum düzeyde uygulanmasının sağlanması ve özürlülük konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşturulmasını amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

’1997′de kurulan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığımızca özürlülerin yaşamlarını kolaylaştırmaya, onlara haklarını vermeye yönelik önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda, 2005 yılında Özürlüler Kanunu çıkarıldı, mevzuatları hazırlandı. Ancak, mevzuatların uygulanmasında sıkıntılar var. Amacımız, bu sıkıntıları ortadan kaldırmak. Bu konuda da yerel yönetimlere önemli görev düşüyor. Çünkü, yapılan çalışmalar, yerel yönetimlerimiz sahip çıkınca amacına ulaşıyor.’

Köksal, istihdam, eğitim, sağlık olmak üzere birçok alanda özürlülere yönelik düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, ‘Buna göre, öncelikle tüm kamusal alanların özürlüler için erişilebilir olması gerekiyor. Ancak, bu konuda belediyelerin yeterince çalışma yapmadıklarını görüyoruz. Bunların yapılmamasından sadece özürlülerin değil, hamilelerin, yaşlıların, hastaların da olumsuz etkilendiğine tanık oluyoruz. 2012 yılına kadar özürlüler için gerekli düzenlemeyi yapmayanlar hakkında özürlüler tazminat davası açabilecek. Bu nedenle, gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını öneriyoruz.’

Vali İlhan Atış ise Adana’da engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Atış, ‘Engelliler için sağlanan kolaylıklar lütuf değil, onların en doğal hakkıdır. Ülke nüfusumuzun yüzde 12′sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi hepimizin görevidir. Ben inanıyorum ki engellilerimizin yaşamı yarın bugünden daha güzel olacak. Biz bunun için çalışıyoruz’ dedi.

- ‘BEN ÖLÜNCE ÇOCUĞUMA KİM BAKACAK?’

SHÇEK Özürlü Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Avni Özkaya da her anne ve babanın, çocuğunun kendinden daha fazla yaşamasını istediğini dile getirerek, ‘Oysa, özürlü bir çocuğa sahip anne ve baba, bunun tam tersi, çocuklarından önce ölmekten korkuyor. Çünkü, onlar, ‘ben ölünce çocuğuma kim bakacak?’ kaygısını yaşıyorlar. Biz özürlülerin bakımına yönelik yaptığımız hizmetlerle bu kaygıyı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz’ dedi.

Açılış konuşmaları ve engellilerin yaşamlarından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından Özürlüler İdaresi Daire Başkanı Abdülkadir Anaç’ın oturum başkanlığında özürlülere yönelik sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, istihdam ve ulaşılabilirlik konularının ele alındığı panel yapıldı.

Bilgilendirme toplantının yarınki bölümünde sivil toplum örgütü, özürlü vatandaşlar ve ailelerine yönelik, Özürlüler İdaresi Daire Başkanı Anaç tarafından konferans verilecek.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap