Vatan...

Mayın Mağduru Gencin Gurur Veren Spor Başarısı

Önerilen İletiler

4271.jpg

DİYARBAKIR’ın Kulp İlçesi'ne bağlı Uzunova Köyü'nde hayvan otlatırken, 2004 yılında bulduğu kara mayının patlaması sonucu bir kolunu, parmaklarını ve bir gözünü kaybeden şimdi 19 yaşında olan Nesim Öner, bu olayın hayatını tamamen karartmasına ve elde edeceği başarıları gölgelemesine izin vermedi. Atletizm yarışmalarında hem yurt içinde, hem de yurt dışında dereceler alarak evini madalyalarla dolduran Nesim Öner, son olarak Tunus’ta yapılan yarışmada 2'nci olarak Türkiye’ye gümüş madalya kazandırdı.

İşte mayın mağduru Nesim Öner / Galeri

Lise son sınıfta okuyan ve üniversiteye hazırlanan Nesim Öner duygularını şöyle dile getirdi:

“Tabii ki hayatta önümüze engeller çıkacaktır. Mayın mağdurlarının önüne birde uzuv kayıpları ile ilgili büyük engeller çıkıyor. Ancak, her şeye rağmen bu engelleri aşmamamız lazım. Üniversite’de spor yöneticiliği bölümünü kazanmak istiyorum.”

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten de, Nesim’in mayını kader olarak kabul etmediğini ve hayatındaki başarıları engellere rağmen elde etmesinin kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.

MAYINI DEMİR PARÇASI SANMIŞ

Kulp İlçesi'ne bağlı Uzunova Köyü'nde 6 yıl önce 13 yaşında iken hayvan otlattığı yerde gördüğü mayını demir parçası zannederek oynayan ve bir taşla vurarak ezmeye çalışan Nesim Öner’in hayatı bir anda altüst oldu. Patlayan mayın, 4 kardeşi olan Öner’in sol kolunun ve sağ elinin 3 parmağının kesilmesine, sol gözünün kör olmasına, sağ gözünün de çok yetersiz görmesine neden oldu.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 ay kalan Öner, hastanede uzun süren tedavi nedeniyle okuluna 1.5 yıl ara verdi. Daha sonra ailesiyle taşındıkları Diyarbakır’da Görme Engelliler İlköğretim Okulunda eğitim hayatını devam ettiren Nesim Öner, okulu başarı ile bitirerek Şehitlik Lisesi’ne girdi. Lise’de okuduğu sıralarda Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü sayesinde sporla tanışan Nesim, hayatını karartmaya çalışan kara mayına inat hayata dört elle sarılarak başarıdan başarıya koştu.

ATLETİZMDE DÜNYA DERECESİ

Nesim Öner, spora ilgi duyması nedeniyle rehabilitasyon amacıyla alındığı spor kulübünde, 1 aylık bir çalışma ile önce 2009’da Mayıs ayında Denizli’de Türkiye Görme Engelliler Federasyonunca organize edilen Atletizm Türkiye Şampiyonası’nda üçüncü oldu. Spor ile kara mayına inat hayata yeniden tutunan Nesim Öner, Ankara’da düzenlenen atletizm şampiyonasında da birinci olduktan sonra milli takıma seçilerek Türkiye'yi Tunus’ta temsil etti. Tunus’ta bu yıl Temmuz ayında düzenlenen Atletizm Turnuvası’nda da ikinci olan Nesim başarısı ile herkesi gururlandırdı. Atletizm dışında futbol takımında da oynayan Nesim Öner’in hem futbol hemde atletizmde Diyarbakır, bölge ve Türkiye’de aldıkları madalalar bulunuyor.

NESİM, ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANIYOR

Nesim Öner, ailesi ile birlikte yaşadığı Diyarbakır’da Şehitlik lisesi son sınıfta eğitimine devam ederken, diğer yandan ise Üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Atletizm turnuvuları için de çalışmalarını aralıksız sürdüren Nesim, okulda arkadaşları tarafından da el üstünde tutuluyor. Nesim ile yakından ilgilenen Mayınsız bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, mayın mağdurları içerisinde Nesim’in ‘Onlar kendi kaderlerine terk ediliyor’ sözünü tersine çevirdiğini belirterek, “Bunun bir kader olmadığını yaşamla buluşabileceğini ve hayatındaki başarıları yine yakalayabileceğini gösterdi. Nesim’in başarıları bizleri gururlandırıyor. Nesim hayata küsmediği gibi hayata dört elle sarılarak herkese ders verdi” dedi.

‘NESİM VAKASI SON OLMADI’

Yaklaşık 6 yıldır Türkiye’deki mayın sorunu, mayın temizliği ile mayın kurbanları yaşamlarının düzeltilmesi ve onların hem uluslararası sözleşmeden hem var olan yasalardan kaynaklı haklarının kullanımı konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Öğreten, şöyle konuştu:

“İsterdik Nesim vakası son vaka olsun. Yine mayın kurbanları olmasın. İnsanlar uzuvlarını kaybetmesin, yaşamlarını yitirmesin. Ama ne yazık ki bu son vaka olmadı. Türkiye 2004’te tam da Nesim’in kazasının olduğu yılda mayın nedeni ile mayın ile ilgili uluslararası sözleşmelerin hükümlülüklerini başlatması gerekiyordu ama, geriye dönüp baktığımızda 2004’den bu yana 6 yıl oldu ne yazık ki somut elle tutular adımlar atılamadı. Öte yandan mayınlar sadece Türkiye-Suriye sınırında değil. Diğer sınırlarda da var ve onlardan daha tehlikeli olanı iç bölgelerdeki mayınlardır. Bu mayınlar nedeniyle insanlar yaşamlarını kaybediyor ya da uzuvlarını yitiriyor. Bu konuda da atılmış bir adım yok. Yani Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamasından sonra ortaya koyduğu bir program ve takvim ne yazık ki yok.”

‘MAYINLAR TEMİZLENSİN’

Spora başladığı zaman, mayının yarattığı engeller nedeniyle herkesin kendisine, ‘Yapamazsın’ dediğini, kendisinin daha da hırslanarak çalıştığını belirten Nesim Öner de şunları anlattı:

“Okul olmadığı zamanlarda spor yapıyordum. Milli takıma girdim ve yurt dışına gittim. Dünya ikinciliği kazandırdım Türkiye’ye. Ben spor yapmayı seven biriyim. Şu anda lise 4 öğrencisiyim ve Üniversiteye hazırlanıyorum. Spor yöneticiliğini istiyorum. İnsan ne yaparsa engeller ille ki çıkacaktır. Engeller çıktıkça sen o engelleri aşmak istersen üzerine gitmek zorundasın. Bizim yapacağımız tek şey hiçbir zaman yılmamaktır. Başıma gelen olaydan sonra mayınları tanıdım. Mayınlar, şimdiye kadar bir sürü insanın canına mal olmuştur. Benim gibi engellilere neden olmuştur. Böyle olayların olması istenmiyorsa bu mayınlar kaldırılmalı. İnsanların canına mal oluyor, benim gibi bir sürü insan var hayatlarını değiştiriyor. Mayınların temizlenmesini istiyoruz.”

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bi ara mayın temizliği yapılıyordu sonra ne oldu hatırlamıyorum.

gerçekten katılıyorum temizlenmesi gerek.

nesim öneri yürekten kutluyorum.

tşkler serhat paylaşım için.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap