Tatli Bela

Türkiye’nin 3. Büyüğü Oldular...

Önerilen İletiler

Türkiye’nin 3. büyüğü oldular

4266.jpg

Eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engellilere eğitim ve iş imkanı sağlayan İzmir İş Okulu ve Karşıyaka İş Eğitim Merkezi, Türkiye'nin üçüncü kurşun kalem üreticisi olmayı başardı

Eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engellilere eğitim, iş ve gelir imkanı sağlayan Örnekköy'deki İzmir İş Okulu ve Karşıyaka İş Eğitim Merkezi, dünya standartlarında hizmet veriyor, burada eğitim gören engelliler de dünya standardında üretim yapıyor. 16 yaş üzeri zihinsel engelli gençlere mesleki eğitimin verildiği merkez, Türkiye'nin üçüncü kurşun kalem üreticisi olmayı başardı. Mobilya, mum, galoş, kağıt palet ve kağıt havlu makinası üreten merkez, önümüzdeki günlerde Karşıyaka'da ürünlerini satacağı bir mağaza ve engelli gençlerin çalışacağı bir kafeterya hizmete açacak. Merkez, son olarak bağlı olduğu İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 95 bin liralık mobilya ihalesini kazanırken, burada üretim sürecini gerçekleştiren gençlerin ürünlerinin satışıyla elde edilen ciro yıllık 250 bin liraya ulaştı. Üretim yapan engelli gençlere merkezin sağladığı karın yüzde 80'i dağıtılıyor. Gençler döner sermayeden aylık 250 lira ile 500 lira arasında gelir elde ediyor. Bu maaş, gençlere ve ailelerine çok büyük moral veriyor.

ÖRNEK KURULUŞ

270 zihinsel engelli gencin mesleki eğitim gördüğü İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu, Türkiye'nin örnek kuruluşlarından birisi oldu. Örnekköy'deki yeni binasına taşındıktan imalat ağını genişleten merkez, Faber ve Fatih Kalemcilik'ten sonra Türkiye'nin üçüncü büyük kurşun kalem üreticisi oldu. Merkez, bir süredir dünya devi IKEA'nın Türkiye mağazalarına aylık ortalama 100 bin kalem üretiyor. Ayrıca engelli gençler, Karşıyaka Belediyesi başta olmak üzere pek çok kamu ve özel kuruluşun kullandığı ve dağıttığı kurşun kalemlerin de tedarikçisi haline geldi.

İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu, son olarak bağlı olduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 95 bin liralık mobilya ihalesini kazandı. Bu ihale kapsamında bilgisayar masası, sehpa ve çerçeve takımı üreten merkezdeki gençler, eğitmenlerinin desteğiyle naylon poşet, kağıt palet ve kağıt havlu makinesi imalatı da başlattı.

YENİ PROJELER

Modern atölyeleri ile bir fabrikayı andıran merkezde 70 öğretmen görev yapıyor. Burada zihinsel engelli öğrencilere okuma-yazmayı da barındıran kavram eğitimi, dil terapisi eğitimi ve anne-babalarının vefat etmeleri durumunda hayatlarını yalnız olarak sürdürmelerini sağlayacak ev ekonomisi ve ev idaresi eğitimi veriliyor.

İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu, imal ettikleri ürünlerin satışını yapmak üzere Karşıyaka'da kiralık mağaza arıyor. Karşıyaka Belediyesi'nin destek verdiği merkez ayrıca, engelli gençlerin çalıştığı bir de kafeterya açacak. Diğer taraftan bünyesinde tarım atölyesi de kuran merkez, binasının bahçesine bir sera ve meyve bahçesi yapacak.

İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu Müdürü Oktay Serin, Avrupa standartlarını aştıklarını ve dünya standartlarında bir kuruluş olduklarını söyledi.

100 genç sıra bekliyor

Zihinsel engelli gençlere istihdam imkanı veren devlete bağlı tek kuruluş olan İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu'nda 270 öğrenci eğitim görüyor. Bu merkeze girebilmek içinse 100 engelli genç sırada bekliyor. Merkeze kayıt olan gençlerin ailelerinden ücret alınmıyor.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap