Tatli Bela

Kocaeli'de Evde Sağlık Hizmeti...

Önerilen İletiler

Kocaeli'de Evde Sağlık Hizmeti

2056.jpg

Yatalak, Engelli ve Eve Bağımlı Hastaların Sağlık Hizmetlerine Ulaşmasının Kolaylaştırılması Amacıyla Kocaeli'de Evde Sağlık Hizmeti Uygulaması Başlatıldı

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 'Tahminimize göre, Kocaeli genelinde yaklaşık 5 bin evde sağlık hizmeti alması gereken hasta var' dedi.

Derince ve Körfez ilçelerinde Evde Sağlık Hizmeti uygulamasından faydalanan hastaları ziyaret eden Topaca, ilk ziyaretini Derince ilçesi İbn-i Sina Mahallesi Güngör Sokak'ta ikamet eden, 4 aydır yatalak olan, parkinson, kalp yetmezliği, prostat ve alzheimer hastası 80 yaşındaki Osman Yücel'e yaptı.

Derince Kaymakamı Cengiz Cantürk, İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekeriya İlçe ile yaptığı ziyarette konuşan Vali Topaca, ülke genelinde yıl sonuna kadar yaygınlaştırılması planlanan uygulamanın Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesince başlatıldığını, önümüzdeki ay Kocaeli'de 10 hastane kanalıyla bu hizmetin tüm ilçelerde verilmesinin planlandığını söyledi.

Topaca, kendisine bakamayacak derecede rahatsızlığı, engeli olan, hastaneye gelemeyecek durumda olan hastaların evinde sağlık hizmeti uygulaması kapsamında olduğunu belirterek, uygulamayı yerinde görmek, nasıl olacağını kamu oyuyla paylaşmak istediklerini kaydetti. Topaca, şöyle konuştu:

'Öncelikle tespit yapılacak. Tahminimize göre, Kocaeli genelinde yaklaşık 5 bin evde sağlık hizmeti alması gereken hasta var. Yalnızca sağlık hizmeti değil, bakım hizmetlerini de yapacağız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yaklaşık bin 500 kişiye Evde Bakım Hizmeti veriyor, biz de Büyükşehir Belediyesiyle koordineli olarak tahmin edilen 5 bin kişiye evde bakım hizmeti vereceğiz. Bunun yanı sıra bu hastalarla evde ilgilenen yakınlarına da eğitim hizmeti verilecek. Mesai saatlerinde hastanelerimizde doktor, hasta bakıcı ve hemşireden oluşan ekiplerimiz, mesai saati dışında da 112 Acil Servis ekiplerince bu hizmetler verilecek. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir, kendisine bakamayacak, sağlık hizmeti hastaneye taşınarak verilemeyecek durumda engelli ya da hasta vatandaşlarımıza evinde 1. ve 2. basamak sağlık hizmeti verilecek. Ekiplerimizi oluşturuyoruz, bununla ilgili İl Sağlık Müdürlüğünde birimimiz kuruldu, bu tür hastalar hızlı bir şekilde tespit edilecek, kayıtları tutulacak ve belirlenecek program dahilinde bu hizmet verilecek. Yıl sonuna kadar Kocaeli'de tüm hastalara ulaşabilecek bir yapının kurulacağını tahmin ediyoruz.' Topaca, bu kapsama giren vatandaşların müracaat etmesini, ancak gereksiz başvurulardan kaçınılmasını isteyerek, gereksiz başvuruların sistemin oturmasını geciktirebileceği endişesi taşıdıklarını sözlerine ekledi.

İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık ise yatalak, yakınlarından özellikle sağlıkla ilgili hizmetleri göremeyen, sondayla beslenen, Termal dönemdeki bazı kanser hastaları, felçli, yatak yarası, diyabete bağlı yaraları olan hastaların Evde Sağlık Hizmetinden faydalanabileceğini, yara bakımı, periyodik muayene, ilaç yazdırılması gibi hizmetlerin de kapsama girdiğini kaydetti.

Aydınlık, bu kriterleri taşımayan hastaların ise Aile Hekimliği uygulamasına yönlendirileceğini dile getirdi.

Evde Sağlık Hizmetinden faydalanmak isteyenlerin Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan koordinasyon merkezine 3330035 numaralı telefonu arayarak bilgi alabileceği ve başvurabileceği, bu kapsamdaki hastalara evde bakım süresince gerekli olabilecek hasta yatağı, oksijen tüpü, havalı yatak gibi malzemelerin tedavi sonrasında geri alınmak şartıyla temin edileceği bildirildi.

Vali Topaca ve beraberindekiler, Körfez ilçesi Fatih Mahallesinde, 7 yaşından beri yatalak olan kas hastalığı bulunan 17 yaşındaki İsmail Çalışkan'ı ziyaret etti.

(TE-NEC-NÖZ) - KOCAELİ (Anadolu Ajansı)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap