yarali kalp

Türk Doktorlar KÖK Hücreden Aşı Üretti ...

Önerilen İletiler

Türk doktorlar kanser tedavisinde kullanılacak kök hücreden yapılan üç yeni aşı üretti. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden onay alan aşıların hayvanlar üzerinde denemeleri başarıyla sonuçlandı. Kolon, meme ve akciğer kanserinin tedavisinde kullanılabilecek aşı ilk etapta 20 gönüllü kanser hastası üzerinde uygulanacak.

Türk doktorlar, ABD'li meslekaşlarıyla birlikte kanser tedavisinde kullanılacak üç aşı üretti. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünden onay alan aşı hayvanlar üzerinde yüzde yüz başarı sağladı. Aşılar tedaviye cevap vermeyen 20 gönüllü hasta üzerinde uygulanacak. Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen basın toplantısında, tıp fakültesi bünyesindeki Kök Hücre Merkezine bağlı mükemmeliyet merkezi ve uygulama hastanesi kurulması çalışmalarıyla ilgili bilgiler verildi.

Türkiye, yakın bir zamanda kanser, felç ve körlük gibi çaresiz bir çok hastalığın tedavisinde umut olarak gösterilen kök hücre çalışmalarının yürütüleceği bir mükemmeliyet merkezine kavuşacak.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsüne bağlı kurulması planlanan mükemmeliyet merkezinde, kanser aşısından, kök hücre nakliyle kornea tabakası ve omuriliğin onarılması şeklindeki alternatif tedavi yöntemleri geliştirilebilecek.

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günhan Gürman, Türkiye'de bir ilk olacak merkezde, çaresiz olduğu düşünülen pek çok hastalık için umut olabilecek hücresel tedaviler, doku mühendisliği uygulamaları, kök hücre bankacılığı, gen tedavisi ve tümör aşısı uygulamaları ile bilimsel danışmanlık sağlanacağını bildirdi.

KANSER AŞISI YOLDA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hakan Akbulut meme, akciğer ve kolon kanserinde başka bir tedavi şansı kalmamış hastalarda uygulanmak üzere kanser aşısı geliştirilmesi çalışması yürüttüklerini açıkladı. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınması halinde çalışmalara 2011'de başlanabileceğini belirten Akbulut, bu aşıyı ilk olarak başka şekilde tedavi şansı kalmamış 20 hastada deneyeceklerini bildirdi.

AŞI KENDİNİ YENİLEYEN KANSERLİ HÜCRELERİ YOK EDECEK

Diğer hastalıklarda kök hücre geliştirilmesi üzerinde durulurken kanserde, tedaviye rağmen tümörde yüzde 1 oranında bulunan, kendilerini yenileme yeteneğine sahip hücrelerin yok edilmesi üzerinde durduklarını anlatan Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün kanserde tedavi şansı yüzde 50 oranında. Kanser hastasında çoğalma yeteneğine sahip, sınırsız sayıda hücre vardır. Bunlardan yüzde 99'unu tedaviyle yok edebiliyoruz, ancak yüzde 1'i bu tedaviye rağmen çoğalma yeteneğini kaybetmiyor. Yaptığımız çalışmada, meme, kolon ve akciğer kanserinde bu yeteneğe sahip hücreleri bulup bunları yok etmeyi amaçlıyoruz. Kanser aşısında hedef, bunları yok etmeye yönelik. Halen uygulanan kemoterapide istediğimiz her yere ulaşamayabiliyoruz. Bu aşıyla savunma sistemini harekete geçirip ulaşamadığımız yerlere de ulaşıp, bu yüzde 1'lik hücreleri de yok etmeyi hedefliyoruz.''

KÖK HÜCRE HANGİ HASTALIKLARA ÇARE OLACAK

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Özmert ise gözdeki kornea tabakasının etkilenmesi halinde görme kaybı ortaya çıktığını, diğer gözden, bu da etkilenmişse akraba veya kadavradan alınan kök hücre nakliyle korneanın onarılabildiğini, böylece görme kaybının ortadan kalktığını belirtti.

Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nden Prof. Dr. Rüçhan Akar da, kök hücre tedavisinin kalp-damar hastalıklarında hasar gören bölge ve damarların onarılmasında bir umut olarak görüldüğünü, ancak bu çalışmaların da henüz deneme aşamasında olduğunu bildirdi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kök Hücre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elçin, böbrek ve kalp gibi organlarda yetmezlik gelişmesi halinde başvurulacak kök hücre çalışmalarının daha başlangıç aşamasında olduğunu, ancak kıkırdak, deri ve kemik dokularıyla ilgili uzun zamandır başarılı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap