zehra

Engelsiz Bir Dünya...

Önerilen İletiler

Engelsiz bir dünya.....engelsiz bir dünya.....engelsiz bir dünya.....

İstanbul Belediyesi ne düşünüyor?

Engellilerin seyahat özgürlüğü ve mimari anlamda uygun yapılara duyduğu gereksinim, Türkiye'de öncelikli sorunlar arasına alınmalı

Çağdaş gelişmelere paralel olarak yasal çerçevenin izin verdiği ölçüde her türlü yeni düzenleme özürlüler için yapılmalıdır. TC Karayolları, denizyolları, havayolları, mahalli idareler ve bütün ilgili kurum ve kuruluşların ortak olarak el atmaları halinde özürlü insanların kullandığı bu mekanların sağlam, yaşlı, hasta, hamile bayanlar ve çocuklar tarafından daha rahat kullanılması mümkün olacaktır.

Seyahat

Otoyollar üzerindeki dinlenme tesislerinde de özürlü ve yaşlılar için gerekli mekanların ve donanımın bulundurulması, denizyollarından, havayollarından istifade eden özürlü ve diğer kişiler için bağlantı yolları da aynı şekilde dizayn edilmelidir.

Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü yetkilileri de kendi sorumluluk alanlarına düşen şehirsel çevre düzenleme çalışmalarında özürlü kişilerle ilgili olarak dünyada kabul edilmiş standartları sağlamaya çalışmakta ve bu konuda duyarlılık içinde bulunmaktadırlar.

Kötü şehirleşme

Ama şu da kabul edilmeli ki, İstanbul kötü bir şehirleşme ve yapılaşma süreci yaşamıştır ve istenen kalitede bir şehirsel çevre elde etmek burada bir hayli zor. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün yerinde bir tespiti de sorunların çözümü için kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı yetkililerimiz ve Büyükşehir trafiğini yöneten kademelerin bir arada çalışmasının gerekli olduğudur.

Metro

Çağdaş şehir metrolarındaki imkanların İstanbul Metrosu'nda da sağlanması gerekmektedir. İstanbul Metrosu özürlüler ve yaşlılarla ilgili düzenlemeler konusunda çalışmalara başlamış bulunmakta ve uygulamalar yapmaktadır. İlk olarak Taksim-Levent arasındaki 4 durakta yaşlılarla sakatların ve çocuk arabalı annelerin yararlanacağı asansörler yapılmıştır.

Demiryolları

T.C. Devlet Demir Yolları'nın sadece Haydarpaşa ve Sirkeci tren terminallerinde özürlü ve yaşlı insanların trenlere binebilmeleri için seyyar ve sabit rampalar bulunmaktadır. Henüz yaşlılar ve sakatlar için uygun vagon tasarımı başlatılamamıştır.

İ.E.T.T

Toplu taşıma araçlarında, görme özürlüler için otobüslerde sesli ikaz ve durak belirtme sinyalleri gerekmektedir. Otobüs duraklarında, İ.B.B. Trafik Müdürlüğü yetkilileri konuya duyarlılık göstermektedirler. Sinyalizasyon sistemlerinde görme özürlüler için sesli işaretler sağlamaya çalışılıyor, ancak bunların bir kısmı insanlar tarafından tahrip edilip kullanılamaz hale getiriliyordu. Trafikte yaşlı ve özürlülerin rahat davranabilmeleri için gerekenlerin yapılmasına devam edilecektir, ama modern düzenlemelerin korunmasında şehirlinin eğitim'inin de büyük bir önem taşıdığı ortadadır.

Otobüslerde revizyon

Kapılardaki direklerin sökülmesi: İETT'de mevcut otobüslerin çok küçük bir bölümünün tekerlekli sandalyedeki sakatları taşıyabildiği bilinmektedir. İstanbul'daki belediye otobüslerinin çoğu yaşlılar, sakatlar, hamile ve çocuklu bayanlar, zayıf bünyeli insanlar ve çocuklar için uygun tasarıma sahip değildir. Belediye otobüslerine hem ön kapıdan, hem de orta kapıdan binilmesi yerinde olacaktır.

Çocuk arabalı anneler

Çocuk arabalı annelerin de bu otobüslerde faydalanması şeklindeki imkan da insanların mutluluğu için gereklidir. Bunun için ortadaki sahanlıkta genişçe bir alanın boş bırakılması gerekmektedir. Otobüsler sakat, yaşlı ve çocuk arabalı anne taşımak için düşük döşemeli olmalıdır.

Mekanik rampalar

Mevcut otobüslerin özürlülerle beraber kullanılması için basit bir el uygulaması ile mekanik rampaların kapılara konulması her otobüsün özürlüye uygun kullanımını sağlayacaktır.

Zihinsel özürlüye bedava

Zihinsel özürlülerin refakatçilerine de ücretsiz taşıma sağlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Çünkü zihinsel engelli bir bireyin refakatçısız dışarıya çıkması mümkün olamadığından aileye ekonomik olarak yük getirmektedir. Bütün kitlesel taşıma araçlarında da sakatlar ve yardımcıları için birtakım indirimler ve ücretsiz girişler temin edilmesi gerekmektedir.

İstanbul Vakfı'nda yürütülmekte olan projelerle ilgili bilgi vermek istedim. Saygılarımla.

Kubilay Salihvatandaş Yüksek Şehir Plancısı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
2-3 seneden beri yazıdaki bahsedilen kolaylıkları görüyorum ama bu yaşa kolaylıklarını yapana kadar bence önce insanlarımızı bu ve görevlilere eğitim verilmeli onları engellilerle nasıl yasanılcağını öğretilcek bilgilendirecek çalısmalar yapılmalı kısacası önce insanlarımız değişmeliki sonra bu kolaylıklar yapılsın bizlerde yararlanalım.Mesela otobüse binceksin şoför neden biniyosun diye kavga ediyor yada aracın asansörünü açmaya eriniyor.asansörlerin üstünde Yaşlı ve Engellilerindir Öncelik yazıyor ama bizim insanlarımız bizi geri çekip kendileri biniyorlar vs böyle daha çok var.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

özellikle büyük kentlerde bu konuları pek dikkate almıyorlar gibi başta herkez çok şey söylüyor fakat hepsi orada kalıyor özelikle mimarı alanda büyük kentlerin çok şey yapmaları gerekir diye düşünüyorum

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap