Can Sengul

Erbil'in Gafına Aleviler'den Tepki

Önerilen İletiler

Erbil'in Gafına Aleviler'den Tepki

İşte Ünlü Şovmen Mehmet Ali Erbil'in Alevileri Ayaklandıran O Sözleri!

alevilerden-mehmet-ali-erbil-e-protesto-2270164_605_o.jpg

Aleviler, ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil'i programında sarf ettiği sözler nedeniyle protesto etti. Eyleme, Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Ali Belkıs da katıldı. Erbil'e 'müsvedde' diye hitap eden Belkıs, "Ona bu lafları etmek düşmez. O gitsin Kıbrıs kumarhanelerinde, plajlarında yapması gerekenleri yapsın." dedi.

Şovmen Mehmet Ali Erbil'in programında "Mum söndü mü yapıyoruz burada?" sözlerine tepki gösteren Alevi Dernekleri üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, akşam saatlerinde Eskişehir Yolu'nda bulunan Doğan Medya Center önünde toplandı.

Grup adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Belkıs, Alevilerin, çirkin saldırıyı kınamak için Türkiye'nin her tarafında ayaklandığını belirtti.

Mehmet Ali Erbil'in sözlerini "modern çağda yapılmış bir karalama" olarak nitelendiren Belkıs, "Bugün Çarkıfelek programında Mehmet Ali Erbil denilen müsvedde -eski alışkanlıklardan olsa gerek- Muaviye'den, Yezid'den, Nizamül Mülk'den, Ebu Suud Efendi'den miras aldıkları bir karalamayı bu modern çağda yineledi. Ve Alevilerin 'mum söndü yaptığını' ima eden cümleler kurdu. O dakikadan bu yana sadece Aleviler değil, Sünniler, demokratlar, laik insanlar, vicdan sahibi insanlar bütün Türkiye'de teyakkuz halindeler ve bu saldırıyı nefretle kınadılar, kınıyoruz." diye konuştu.

"ERBİL, KIBRIS'A PLAJLARA GÖNDERİLSİN"

Erbil'in şovmen olduğuna dikkat çeken Belkıs, sunucuyu Kıbrıs'ta kumar ve plajlara gitmeye davet etti.

Belkıs, şöyle konuştu: "Mehmet Ali Erbil bir şovmendir, bir hokkabazdır, bir madrabazdır. Ona bu lafları etmek düşmez. O gitsin Kıbrıs Kumarhanelerinde, Kıbrıs plajlarında yapması gerekenleri yapsın."

Star Tv'nin konu hakkında gereken hassasiyeti göstereceğini inandığını ileten Belkıs, Erbil'in bir an önce Kıbrıs'a gönderilmesi gerektiğini imalı bir şekilde kaydetti.

"BİZ KARDEŞLİK DEDİKÇE BİRİLERİ HUZURUMUZU BOZUYOR"

Belkıs, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bir kardeşlik dedikçe, barış dedikçe, insan hakları dedikçe, Sünniler-Aleviler, Türkler-Kürtler birbirimizi anlayalım, dinleyelim, sevelim sevilelim, empati yapalım, kardeş olalım dedikçe, kimi sevgisiz, kimi seviyesiz, kimi sevimsiz insanlar bu tür söylemleriyle barışımızı kardeşliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışmaktadırlar." (Cihan Haber Ajansı) 06.10.2010 23:08

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Proğram yayından kaldırıldı.Bence hapis cezası da olmalı.

Hiçbirimiz doğarken dil,ırk,cinsiyet,din,mezhep seçme şansına sahip değiliz.Tek ortak noktamız insan olarak doğmak.Diğerleri sonradan kazanılan özellikler.Ben dili,ırkı,cinsiyeti,dini,mezhebi ne olursa olsun; insan olan ve insan olarak kalmayı başaran herkesi seviyorum.

ANAYASA-MADDE 10.– Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

MADDE 24.– Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Mum söndü Lafı için çok tartıştığım zamanlar olmuştu. Lisede Tartıştığım kişiler arasında Sözüm ona Fettullah Gülen Cematinde bulunanlardı. En güzel cevabı Fettullah güven vermişti :)

gülen, "eline, beline, diline sahip ol! telakkisine bağlı yaşayan ve namusları uğruna mücadele vermiş insanların iffetlerini görmezlikten gelerek, onları gönülden yaralayacak iftiralara ortak olmak, değil müslümanlığa, insanlığa dahi sığmayacak bir kötülüktür." diye konuştu. "vicdanı çürümemiş bir kimse, böyle bir iftiranın gerçek olabileceğine asla ihtimal veremez." diyen gülen, hz. ali döneminden başlayan kasıtlı yorumların kavga vesilesi yapılarak kardeşin kardeşe düşürüldüğüne dikkat çekti. www.herkul.org sitesinde aleviler hakkında bir soruyu cevaplandıran fethullah gülen, önemli açıklamalarda bulundu. gülen, aynı kültür ortamında yetişen insanların farklılıklarını kullanan kimselerin, karşı tarafa farklı intikal ettirerek iftiraklara sebebiyet verdiğini dile getirdi.

"eline, beline, diline sahip ol!" anlayışına bağlı alevî meşrep insanlarımızın bu telakkiye tamamen zıt 'mum söndürme ayini' gibi bazı uygulamalarla itham edilmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu cevaplandıran gülen, "eline, beline, diline sahip ol! telakkisine bağlı yaşayan ve namusları uğruna çok defa mücadele vermiş bulunan insanların iffetlerini görmezden gelerek, onları gönülden yaralayacak isnatlarda bulunmak ve iftiralara ortak olmak; değil müslümanlığa, insanlığa dahi sığmayacak bir kötülüktür." cevabını verdi. aynı kültür ortamında yetişen insanları birbirine düşürmek için meşrep ayrılıklarını kullanan kimselerin hadiseleri karşı tarafa farklı intikal ettirerek iftiraklara sebebiyet verdiğini dile getirdi. 'mum söndürme' hadisesinin de bu iftiralardan biri olduğuna dikkat çeken gülen hocaefendi, bu iftirayı sadece alevilere değil bütün insanlığa yapılmış bir saygısızlık olarak niteledi. gülen şu ifadeleri kullandı: "cem ayininin sonunda mumların söndürülmesi ve anne, kız kardeş, hala, teyze... kim rast gelirse gelsin, herkesin karanlıkta kendisine denk düşen kişiyle beraber olması şeklinde anlatılan, yani tam manasıyla bohemliğe ve ibâhiyeciliğe sapıldığı iddiasıyla dile dolanan böyle bir bühtanın gerçekmiş gibi algılanması ve milletimizin bir kesimine o nazarla bakılması çok büyük bir zulümdür, insanlığa karşı saygısızlıktır ve altından kalkılamayacak azim bir iftiradır." bu iftiranın, bir kısım zâlimler tarafından çıkarıldığını kaydeden gülen, bazı saf insanların duyduklarına hemen inanmaları neticesinde söylentinin bir kısım sünnî camia içinde de yayıldığını aktardı. gülen, "bazı mihraklar, sünnîlerin yanına varıp onlara alevîlerle alâkalı bin bir türlü yalan söylemişler; daha sonra alevîlerle beraber olup bu defa da onlara sünnîlerle ilgili gayr-i vaki beyanlar ileri sürmüşler ve böylece kardeşi kardeşe düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır." diyerek bu tür oyunlara karşı uyanık olmak gerektiğini vurguladı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ağşalanmak çok kötü bir duygudur kınamak lazım herkes insan olarak dünyaya gelir sonradan bazıları insanlıkdan nasipini almayarak bu tür fiilerde bulunurlar ...

konuyla ilgisi yok ama cemeat sözünü görünce kendi cemaat yorumumuda yabayım

son günlerde bu cemaat lafı moda oldu her yerde var diyiyolar devleti ele geçirdi diyiyolar gülüyorum bunlara ben daha f tipi cemaatine mensup kimseyi tanımadım geçen karakolda işim vardı memurlara özellikle sordum ya gerçekten içinizde böyle bir yabılanma varmı diye onlarada bana güldü yani artık trafik kazası olsa dahi sorumlusu cemaat diyecekler :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Can Kardeşim, konuyu gündeme aldığın için teşekkür ederim; hepimiz aynı topraklarda müslüman bir toplum olarak aynı dine mensup olan kardeşleriz. Bu kardeşliği korumak herkesin asli vazifesi olması gerekir diye düşünüyorum. Erbilin konuşması çok çirkin,,, bunu kimsenin savunması mümkün değil...şiddetle kınıyorum, görsel medyanın ''markası olmuş''(sözüm ona ) kişilerin taşıdığı ağırlığın sorumluluğunu iyi bilmesi lazım. Bu cahil cuheleların cahillileri, sorumsuzlukları; bin yıllık kardeşliğimizi birlik ve beraberliğimizi bozmasına musade edilmemeli, etmemeliyiz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Can Kardeşim, konuyu gündeme aldığın için teşekkür ederim; hepimiz aynı topraklarda müslüman bir toplum olarak aynı dine mensup olan kardeşleriz. Bu kardeşliği korumak herkesin asli vazifesi olması gerekir diye düşünüyorum. Erbilin konuşması çok çirkin,,, bunu kimsenin savunması mümkün değil...şiddetle kınıyorum, görsel medyanın ''markası olmuş''(sözüm ona ) kişilerin taşıdığı ağırlığın sorumluluğunu iyi bilmesi lazım. Bu cahil cuheleların cahillileri, sorumsuzlukları; bin yıllık kardeşliğimizi birlik ve beraberliğimizi bozmasına musade edilmemeli, etmemeliyiz.

basri abi sen iyi niyetli olarak kardeşlik den bahis etmişsin hatta herkes söyler bin yıllık kardeşliğimiz var diye ama işin aslı öyle değil bu anadolu toprakları üzerinde yaşayan halklar oralak kendi aralarında bir sorun olmayabilr ama devletin resmi politikası tam bir asimilasyon üzerine kurulu kısaca anlatıyım ırk ı olarak türk mezhepsel olarak sunni bir halk yaratmaya çalışmış bana göre bu gün yaşadığımız tüm sorunların kaynağı bu aleviler kendi kültürlerini yaşayamıyolar cem evleri hala ibaadathane sayılmıyor kürtler yakın bir zamana kadar inkar ve red ediliyordu yok deniyordu kürt denen bir halk kendi ana dillerini bırakın eğitimini konuşmaları bile yasakdı keza dindar kesimde mutlu değil ünüversite çağına gelmiş kendi iradesiyle inancı gereği örtünen kızlar ünüverside kapılarında gözü yaşlı okula alınmıyordu şmdi bir yumuşama var ama anayasal güvence yok

sonuç olarak tüm bu önemli sorunların tek bir çözümü var oda herkesin kendini içinde bulacğı çagdaş bir anayasa

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Mehmet Ali Erbil'in Sürekli Yaptığı Bir Şeydir Zaten...

Genel de Kişilere Karşı Hakaret İçeren Aşağılayıcı, Küçümseyici Tavırlar Sergileyen Biri..

Bu Sefer Biraz Daha İleri Giderek Topluma Karşı Aynı Tavrı Sergilemiş....

Şehsen Hiç Bir Şekil de Tavır ve Davranışlarından Dolayı İzlemeyi, Dinlemeyi Tercih Etmediğim Kişilerden Bir Tanesi de Mehmet Ali Erbil..

Aslında Ona Bu Hakkı ve Rahatlığı Verende Komedyenlik Adı Altında Aşağılayıcı Tavırlarına Alkış Tutan Kişiler....

Dil, Din, Irk Sadece Görsel Bi Farklılıktır....

Sonuçta Hepimiz Topraktan Geldik Toprağa Gidicez. Biirbirimizden Farkımız Yok...

Bu Konular da AyrıcılıK Yapanları, Aşağılayıcı Tavırlar Sergileyenleri Hep Kınamışımdır...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap