Tatli Bela

İşitme Kaybına Yol Açan Kulak Kireçlenmesine Çözüm...

Önerilen İletiler

İşitme kaybına yol açan kulak kireçlenmesine çözüm

2613.jpg

Acıbadem Maslak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, toplumda her bin kişiden 3-5'inde görülen ve "kulağımda kireçlenme var" diye anlatılan "otoskleroz" hastalığının, cerrahi müdahalede bulunulmaması halinde sosyal yaşamı etkileyen işitme kaybına yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Ünal, "otoskleroz" hastalığının, iç kulak ve orta kulağın birleştiği yerde, üzengi kemiğ inin oturduğu bölgedeki kemiğin erimesi ile ortaya çıkan genetik geçişli ve yaşlanarak artan bir hastalık olduğunu belirtti.

Erken yaşlarda başlayan kireçlenmelerde kullanılan bir ilaçla hastalığın ilerlemesinin yavaşlatıldığını ifade eden Ünal, ancak hastalığı kesin olarak ortadan kaldıran bir ilacın bulunmadığını kaydetti.

Ünal, "Toplumda, her bin kişiden 3-5'inde görülen kulak kireçlenmesi, cerrahi müdahalede bulunulmaması halinde sosyal yaşamı etkileyen işitme kaybına yol açmaktadır. Genç yaşta işitme cihazı kullanmayı, ameliyatla önlemek m ümkün. Otoskleroz cerrahisinde, etkilenmiş olan hareketsiz kemikçik çıkarılarak yerine bir protez yerleştiriliyor" diye konuştu.

İşitme kaybına yol açan "iletim tipi" ve "sinir tipi" olmak üzere iki tür işitme kaybının bulunduğunu vurgulayan Ünal, iletim tipinde sesin havadan kulağa geldiğini, iç kulaktaki sinire ulaşana kadarki bölgede sorun varsa görüldüğünü, sinir tipinde ise genel sesin orta kulağa ulaşmasında sorun olmadığını, ancak sinirde hasarın ortaya çıktığını anlattı.

Prof. Dr. Ünal, kulaktaki kir nedeniyle oluşan tıkanıklık sesin duyulmasında sorun üretirken, parmakla kulağın kapatılmasının da aynı sonucu üretebileceğini belirtti.

"Kulak zarı yırtık olabiliyor, orta kulakta örs, çekiç, ü zengi kemiklerinde kopma, kırılma, hareket engelleyici sorun oluşabiliyor. Bu kemiklerin hareketini kireçlenme engelliyor" diyen Ünal, iletim tipi kayıpların genç yaşlarda başladığını, daha çok kadınlarda görüldüğünü, tek taraflı ve ilerleyici özelliğe sahip olduğunu, cerrahi müdahale ile tedavi edilebildiğini ifade etti.

Orta kulakta, kulağa ses verince fazla ses gitmesini önleyen bir kasın bulunduğunu söyleyen Ünal, şu bilgileri verdi:

"İşitme testiyle, bu kasın durumu incelenebiliyor. İletim tipi işitme kaybında, bu refleksin kaybolduğu saptanıyor. İşitme kaybı tomografi ile de tespit edilince ameliyat ediliyor. Ameliyat sadece kulak yolundan girilip, mikroskop altında yapılıyor, kesilmiyor. Üzengi kemiğinin hareketsiz parçası çıkarılıp oraya bir protez yerleştiriliyor. Hastaların yüzde 97'si tamamen normale dönüyor. Bu ameliyat, hastalığın ürettiği işitme kaybını tedavi ediyor, hastalığın sürmesi halinde sinir tipi işitme kaybına neden olabiliyor, yaşlılıkta işitme cihazı kullanılmasına yol açıyor. Kadınlarda biraz daha fazla görü lüyor, gebelikteki hormonal aktiviteyle kemikteki erime artıyor."

Prof. Dr. Ünal, sinir tipi işitme kayıplarının çok deği şik nedenlerle ortaya çıkabildiğini, tek taraflı veya iki taraflı olabildiğini, bir kısmı ani başlayıp bir anda ortaya çıkarken, bir kısmının ise yavaş ilerleyebildiğini anlattı.

Doğumdan itibaren, iç kulak anomalileri veya anne karnında olan hasarlar nedeniyle sinir tipi kaybın da görülebildiğini belirten Ünal, "Erken çocuklukta ilaç etkisiyle, menenjit nedeniyle kabakulak gibi sık görülen hastalıklar nedeniyle de sinir tipi işitme kayıpları olabiliyor. İki taraflı sinir tipi işitme kayıpları, kulak-burun-boğaz acildir, tedavisi hemen yapılmalıdır" dedi.

kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap