Sumeye

Kalbinizi Tamir Edin

Önerilen İletiler

Hayatta herşeyin tamiri mümkündür.Kalp de onarılabilir.Þayet kalbinizin ciddi bir resterosyana ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, Kendi yıkıntılarınızın altında kalmamak için işte 14 maddelik reçete:

1 - > Üzüntü verici bir durumda müsait yere çekilip iyice üzülün, bu hakkınızı layıkı vechiyle kullanın. Ağlayın, üzülün, büzülün , süzülün , ÇÖZÜLÜN ! Tamir edilecek yerleri ileride aniden çökmemesi için, bazen çekiçle iyice yıktıktan sonra tadilata başlarız değil mi ?

2 -> Yaşadığınız acıları size hatırlatacak mekanı ve arkadaş çevresini adım adım da olsa değiştirin.Çünkü siz elinizi bir yere vurduğunuzda az, başkası elinize vurduğunda daha fazla acıtır.

3 - > Sizdeki yoğun duyguların farkında olun, göreceksiniz ki bu farkındalık tamiratı kolaylaştıracaktır.Bir diğer adım : Kalp harabiyetinize sebep olan temel duygunuzu tesbit edin, onu iyice tanıyıp yakın takibe alın.Sonra da onunla mücadele yolları arayın, bulun ve uygulamaya geçin! Çünkü birçok problem genellikle bir temel problemden kaynaklanır.Onu durdurmak, dizginlemek bazen en temel çözümdür.

4 - > "Olan şeyde hayır vardır" sözünü hayat felsefesi edinin ; elbette elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra olan şeyi, yaşanan sonucu kastediyoruz.

"Kısmetine razı ol ki, rahat edesin!"

Maddi ve manevi anlamda tedbirli ve donanımlı yaşarsanız, Allah sizi kötü sürprizlerden koruyacaktır.

5 - > Zihninizde olayların kuşbakışı fotoğrafını çekin hemen , bu fotoğraf kendinize ve hayata daha objektif yaklaşmanızı sağlayacaktır.

6 - > Derin nefes almayı alışkanlık haline getirin, çünkü derin nefes kalbi rahatlatıp kendine getirir.

7 - > Alabildiğine affedici olun, kin tutan kişi kalp yıkıntılarının altında kalarak en büyük zararı kendisi görür. Affetmeme duygusu asla affedilemez !

8 - > Kalbinizi kıran, yıkan , perişan eden vs. ne varsa hepsini toplayıp büyükçe bir poşete doldurduktan sonra çöpe attığınızı ve onlardan kurtulduğuuzu hayal edin.

9 - > Þimdi sıra boşalan kalbinizi hayırlı şeylerle doldurmakta.

Sakın boş bırakmayın, çünkü orayı derhal doldurmak için tetikte bekleyen bir sürü insi ve cinni şeytan var ! Hayırlı şeylerden kasıt, aklınızı ve kalbinizi beraber doyurabileceğiniz faaliyetlerdir. İşte size aklı ve kalbi beraber doyurmanın 3 yolu : Seçkin kitapları tekrarla okumak, seçkin şahsiyetleri dikkatle dinlemek, bilerek seyahat etmek.

Unutmayın : Boşluklar hemen dolar.Siz adım atmazsanız başkaları atacak, kalbiniz yine eski harap haline dönecektir.

10 - > Nefsinize çok ağır gelecek miktarda iyilik yapın, hayır hasenatta bulunun.Muhtaç bir ailenin veya kişinin ihtiyaçlarını karşılamayı üzerinize alın, yahut durumunuza göre en az 1 veya 3 öğrenciye 100 YTL burs verin.Meblağı şartlarınıza göre değiştirebilirsiniz, fakat "nefsinize ağır gelen miktar" olmasına bilhassa dikkat edin.

11 - > Gıybet ve dedikodu kalp tahribatının en güçlü balyozudur, çok konuşmak yerine örnek teşkil edecek model davranışlar sergilemeye çalışın.Yani lisan-ı halinizle konuşun.

12 - > Hatalarınızı kabul edin, özür dileyin, yanlışta diretmeyin ; böyle davranırsanız hata yapma riskinizi azaltmış olursunuz.Çünkü insan birşeyin arkasında her zaman duracağını , sorumluluğunu üstleneceğini bilirse daha dikkatli hareket eder.

13 - > Muhabbetinize akıl katarsanız, size yakışmayan aşkların tuzağına düşmezsiniz. Kararlarınızı akıl ve kalp süzgecinden geçirin, yine de kararsız kalırsanız kalbinizin sesini dinleyin.

14 - > SON ADIM :

Kalbinizi devamlı meşgul eden 5 şeyin listesini çıkarın.Bunları "hayal" ve "gerçek" diye 2 sınıfa ayırın; "hayal"leri atın.

"Gerçek"leri de "mantıklı" ve "mantıksız" şeklinde tasnif edin; "mantıksız"ları atın.

"Mantıklı"ları da "uygulanabilir" ve "uygulanamaz" şeklinde sınıflayın ;"uygulanamaz"ları atın.

"Uygulanabilir"leri "şimdi" ve "gelecekte" diye ayırın ; "gelecekte"kileri atın.

"Þimdi"leri de "acil" ve "ilk fırsatta" şeklinde tasnif edin; "acil"lere kafa yorun.

Böylelikle "ilk fırsatta"kilerin de çoğunun halledilmiş olduğunu göreceksiniz.

Abdülkadir Akgündüz

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Üzüntü verici bir durumda müsait yere çekilip iyice üzülün, bu hakkınızı layıkı vechiyle kullanın. Ağlayın, üzülün, büzülün , süzülün , ÇÖZÜLÜN ! Tamir edilecek yerleri ileride aniden çökmemesi için, bazen çekiçle iyice yıktıktan sonra tadilata başlarız değil mi ?

Kesinlikle hepsi çok güzel bir tamirat reçetesi diye düşünüyorum...

Bu anlamlı paylaşım için teşekkürler canım...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap