ahmet_t12

Kök Hücre İle Kalbe Umut

Önerilen İletiler

11658449.jpgspacer.gifspacer.gif

spacer.gif Samsun Kök Hücre Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülsen Ökten, kök hücre naklinin son 15 yılda parkinson, alzheimer gibi hastalıklar başta olmak üzere bir çok hastalığa umut olduğunu belirterek, ”Yakın gelecekte kalp krizi, bağırsak iltihabı ve organ naklinde de kullanılacak olması heyecan vericidir” dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘1’nci Uluslararası Katılımlı Kök Hücre Sempozyumu’na 9 ülkeden 50 bilim adamı konuşmacı olarak katıldı. 3 gün sürecek olan sempozyumla ilgili bilgi veren Samsun Kök Hücre Derneği Başkanı ve OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülsen Ökten, Türkiye’de 1980’li yıllardan bu yana kök hücre nakillerinin bir çok hastalıkta tedavi amaçlı kullanıldığını belirterek şunları söyledi:

“Son dönemlerde tartışma konusu olan ise, kök hücrelerin rejeneratif tıpta, yani hasarlı dokuların tamirinde kullanılmasıdır. Bu konuda dünyanın bir çok ülkesinde elde edilen sonuçlar ümit vericidir. Kök hücre çalışmaları yakın gelecekte rejeneratif tıpta çığır açacak şekilde gelişmektedir.”

Organ naklinde kullanılma ihtimali

Son 15 yılda parkinson, alzheimer gibi hastalıklar başta olmak üzere bir çok medikal yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan hastalığa kök hücre naklinin umut olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülsen Ökten şöyle devam etti:

“Yakın gelecekte kök hücre tedavilerinin kalp krizi, bağırsak iltihabı ve organ naklinde kullanılacak olma ihtimali heyecan vericidir. Ancak bu yaklaşımların klinikte uygulanmasından önce üstesinden gelinmesi gereken önemli sorunlardan bazıları ise hangi hastalıklarda hangi kök hücre kullanılmalı, kök hücre hangi yolla verilmeli, hastalığın kökeninde genetik bir bozukluk söz konusuysa, böyle bir kişinin kök hücrelerinin izole edilerek aynı kişiye nakledilmesiyle sorun çözülebilir mi? Bu aşamada özellikle hangi tip hücrelerin uygulanacağı konusunda etik tartışmalar tüm dünyada devam etmektedir.”

Yapılan sempozyuma katılan bilim adamları, 3 gün boyunca ‘Embriyonik kök hücre, Nöral kök hücre, Onkolojide kök hücre’ gibi konularda bildiri sunacak.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

15 yıl çok uzun bir süre bana göre

ama yinede eğer 15 yıl sonra bu hastalıklar artık tarihe karışıcaksa bu süreye katlanılabilr

zaten beklemekden başka bir çaremizde yok :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap