yarali kalp

'Eğitim Her Engeli Aşar' Projesi Toplantısı Yapıldı

Önerilen İletiler

2181.jpgCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde yürütülmekte olan "Eğitim Her Engeli Aşar" projesinin uygulama aşamalarından biri olan İl Yürütme Kurulu Toplantısı yapıldı.

Kurul, geçtiğimiz hafta Artvin Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Milli Eğitim Müdürü Hazma Köşker başkanlığında toplandı.

Yürütme kurul üyelerin hazır bulunduğu toplantıda; İl Milli Eğitim Müdür Hazma Köşker, bir yıllık değerlendirme yaparak engellilerin, engellerinden dolayı eğitime, diğer akranları kadar kolay erişemediklerinden söz etti. Engeli yüzünden eğitim alamayan birçok engelliye, bu proje kapsamında okuma-yazma kursu verildiğini söyledi. Köşker, hatta yayladaki engellilere de bizzat yaylada kurs verildiğinin bilgisini verdi.

Başkan Hazma Köşker verdiği bilgilerde şunları kaydetti : ”2010 -2011 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın başlamasıyla birlikte ilimizde bulunan engelli çocuklarımızın okullara erişiminde kurum olarak üzerimize düşen görevi yapmaktayız. Ancak okullarımızda fiziki engeller konusunda zaman zaman velilerden ve Artvin Zihinsel Özürlüler Derneği’nden şikayetler gelmekte. Bizler bu çocuklarımızın sınıflara ulaşımında ve erişinde önemli mesafeler kat ettik. Bizim önceliğimiz okulların tadilatlarında mutlaka mimari engeller konusunda düzenlemeler yaptırmaktır.

Köşker açıklamasının devamında; “Biliyorsunuz il genelinde kurumumuzun bünyesinde özel eğitim sınıfı bulunmaktadır. Özel eğitime muhtaç çocuklarımızı, eğitime ulaştırmak için ulaşım giderleri, Bakanlık tarafından karşılanmakta, çocuklarımız evlerden alınıp tekrar evlere götürülmekte.

Ayrıca öğle yemeklerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak karşılanmaktayız. Devletimiz, Türkiye genelinde her engelliye ulaşarak onların da en tabi hakkı olan ‘eğitim hakkından’ yararlandırmak için imkanları, engellilerin evlerine kadar götürmektedir.” dedi.

Komisyon üyesi Zihinsel Özürlüler Dernek Başkanı Hatice Nur Ersöz ise Artvin’de engellilerin eğitime ulaşmaları konusunda büyük zorluluklar yaşandığını dile getirdi. Ersöz, “Okullarımızın her biri engelliler için uygun değil, eski okullarımızda tadilatlarla, engellilere uygun hale getirmesi çok önemli. Bizler aileleri bilinçlendirdikçe, engelli çocuklarımız eğitime ulaşmakta . Köylerde oturan aileler, özel eğitim bulunan il merkezine ve diğer ilçelere, okula yakın yerlere yerleşmekte. Bu şekilde çocuklarını eğitime ulaştırmaktadırlar. Bu güzel gelişmedir. Bu dezavantajlı grupların eğitime ulaşması hem kendilerine yeni yaşam becerileri kazandırıyor hem de kurallı yaşamın gereklerini öğreniyor. Bu çocuklarımız, böylelikle ailelerinin de yükünü azalttığını gözlemliyorum.

Veliler, diğer çocuklar gibi okullarında sosyal kültürel sportif faaliyetlerine etkin katılmak istemekte ayrıca, bu çocuklarımızın bayramlarda, gösterilerde yer almak istemektedirler. Özellikle 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü ve 10-16 Mayıs Sakatlar Haftası etkinliklerinde Milli Eğitim olarak program hazırlanarak etkin kutlamalar, faaliyetler yapılmasını istemekteyim. Bu özel günler, dünyayla beraber aynı günlerde devlet tarafından kutlanmaktadır. Bu bize etkin kamuoyu oluşturarak engellilerin sorunlarına dikkat çekmede önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu konularda İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak titiz çalışma yapılmasını istiyorum.” dedi.

Başkan Ersöz açıklamasının sonunda; “Engellilerin eğitimi ile şuan bulunduğumuz noktada bu yıl nitelikli engelliler çeşitli kurumlarda istihdam edildi. Artık bu insanlarımızda üretime katılarak etkin çalışma hayatında toplumda kendilerine yer buldular. Bu imkanlar, engellilerimiz için hayati önemi olduğunu düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Komisyon üyeleri; toplantı sonunda Belediye Başkanlığı tarafından caddelerin, bina girişlerinin engellilerin rahatça hareket edebileceği duruma getirilmesi, engelli ailelerine psikolojik destek verilmesi ve engelliler arası sportif faaliyetlerin (satranç ve basketbol) düzenlenmesi konusunda ortak karar aldılar.

“Eğitim Her Engeli Aşar” projesi toplantısında alınan kararların en kısa zamanda hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

çok güzel bir çalışma yapmışlar emeği geçen herkesi kutlamak gerek. böyle çalışmalar arttıkça engellilerin topluma adapte olmalarıda kolaylaşacaktır..

bu haberi bizimle paylaştığın için teşekkürler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap