jarnana

Otistik Çocuklar Nasıl Bir Eğitim Almalı?

Önerilen İletiler

Otizmle baş etmeye çalışan ailelerin yoğun bir hizmete ihtiyacı vardır.Bu hizmetin öneminin ülkemizde ne kadar anlaşıldığı şüphelidir. Aileler genel sağlık hizmetlerini hastanelerden alırken, eğitim hizmetlerini ise ya özel kurumlara ait özel eğitim merkezlerinden ya da devlet okullarından almaktadırlar. Fakat alınan bu eğitim hizmetleri yoğun ve kapsayıcı olmaktan uzaktır. Alınan bu eğitim hizmetlerinin yoğun olması gerekmektedir. ABD ve AB ülkelerinin büyük bir bölümünde ailelere sağlanan hizmetlerle ülkemizdeki hizmetlerin süre bakımından yoğunluğunu karşılaştırmak biraz zor olmaktadır. Otizmle ilgili olarak verilen eğitim hizmetleri kapsayıcı olmak zorundadır. Sağlanan eğitim hizmetleri hem çocukların gelişim alanlarına ve diğer ilişkili konulara uygun biçimde yayılmış olmalı, hem de çocuktan başlayarak ve merkeze çocuğu alarak çevresi ile ilişkili biçimde genişlemelidir.

Otizmden etkilenmiş çocuklarla yapılan sağaltım çalışmalarının incelendiği Karasu (2008) çalışmasında elde edilen veriler ile Samuel L. Odom ve ekibi tarafından 2008 yılında Kaliforniya Eyaleti Eğitim Departmanı için hazırlanan rapordaki veriler örtüşmektedir. Bu rapor Amerika Birleşik Devletleri genelinde uygulanmakta olan ve ismi yoğun biçimde telaffuz edilen yöntemler (Lovaas, TEACCH, SonRise vb.) ile ilgili özetleme mahiyetindedir. Raporda seçilen bu yöntemler hakkında yapılmış yayınlardan tespit edilen bilimsel veriler, uygulama esnekliği ve uygulama uygunluğu ve benzeri ölçütler programların değerlendirilmesinde esas alınmıştır. Bunun sonunda varılan sonuç otizmden etkilenmiş bireylerin eğitiminde sıklıkla başvurulan programların birbirlerine yakın sonuçlar verdiğidir. Bu raporun gösterdiği sonuçlardan bir tanesi de hem yaklaşım olarak hem de kullanılan öğretim yöntemleri olarak birden daha fazla etkili yöntem bulunduğudur.

Kaliforniya Eyaleti Eğitim Departmanı için hazırlanan söz konusu raporda, programların özellikleri sıralanmıştır. Bu özellikler içerisinde program, uygulama yoğunluğu gibi konularda incelenmektedir. Bu incelemeden çıkan sonuçlarda, belli başarılar gösteren programların en kısasının bile haftada 25 saat ve üzeri eğitimi içerdiği ve aynı zamanda eğitim ortamlarında gerçekleştirilenlerin ev ortamlarına taşınmasını gerekli kıldığı görülmektedir. Yine benzer biçimde çok kıymetli araştırmacılar tarafından Autism Speaks organizasyonu için hazırlanan aile rehberinde özetlenen etkili programların hepsinin haftada 25 saat ve üzeri eğitimin önemine vurgu yapıldığı görülmektedir. Bu nedenle çocukların alacakları eğitimlerin süresinin uzatılmasının önemi bir kere daha göze batmaktadır.

Ailelerimiz, eğitime başlarken olmasa bile zaman içinde eğitim almakta oldukları kurumu değerlendirebilmek için bazı sorular sorabilmelidirler. Eğitime yeni başladıkları dönemlerde sorularda geçen bazı kavramların ne olduğu ya da kaliteli eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda net fikirleri olmayabilir. Fakat zaman içinde iyiyi kötüyü daha iyi ayırabileceklerdir. Ayırabilmeleri için gerekli olan bilgileri de zaten devam ettikleri kurumdan beklemeleri gerekmektedir. Eğer, bu konuda tatmin edici bilgi alamıyorlarsa; o zaman devam ettikleri kurumu tekrar değerlendirmeleri gerektiğini bilmelerinde fayda vardır. Eğitim kurumlarını ziyaret ederken birçok süslü sözler duyabilirsiniz. Bir süredir yaygın biçimde yaşanan istismar konularından biri olan otizmden etkilenmiş çocukların eğitimi konusunda ailelerimiz çok hassas olmak durumundadırlar. Ortalıkta çok sayıda ‘otizm uzmanı’ dolanmaktadır. Ülkemizde böyle bir ünvan ya da uzmanlık sağlayan bir kurum yoktur. Yurtdışında eğitim aldığını iddia edenler olursa, mutlaka oradan alınmış belgesini talep edin. İlgilendiğiniz kurumda başka otizmden etkilenmiş çocukların olup olmadığını, personelin bu çocuklarla çalışmak için ne kadar eğitimli ne kadar tecrübeli olduğunu soruşturun. Diğer ailelerle görüşün. Aklınızda tutmanız gereken; yanlış uygulamalarla vakit kaybetmemeliyim, olmalıdır. Aşağıda kendi kendinize sorup evet-hayır diyerek cevaplayabileceğiniz sorular vardır. Bu tablodaki sorular bir eğitim kurumunun kalitesi için mükemmel bilgi sağlamayabilir, fakat başlangıç için aklınızda tutmanız gerekenler hakkında size yol gösterici olabilir. Ne kadar çok evet cevabı varsa, devam ettiğiniz kurum hakkında daha olumlu fikirlere sahip olabilirsiniz.

tarihinde zeynepkrtas tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap