yarali kalp

Bir Engelli Hayata Nasıl Bakmalı??

Önerilen İletiler

Gömlek iliklemenin zorluğunu hiç yaşadınız mı? Ya da kaşığınızdakileri dökmeden ağzınıza götürmeyi?

Tuvalete gitmenin, konuşabilmenin, dik oturabilmenin, ayakkabı giyebilmenin ne kadar zor olduğunu yaşayanlar bilir. Evden çıkabilmek için birilerinin arabanızı itmesini beklersiniz. Sizin için hayat eviniz değil evin bir odasından ibarettir. Doğarken hayata sadece bakabilmek imkanınız verilmiştir. Yürümeyi, koşmayı, canınız sıkıldığında başınızı alıp gitmeyi bilemezsiniz. Eliniz, ayağınız, felçlidir. Ne yürüyebilir, ne koşabilirsiniz. Hayal kuramazsınız, çünkü hayale giden yollarda heyelan vardır ve hayat sizin için bir çığın altında kalmak gibidir. Sakat insan oksijen gibi moral solumak ister. Onun oturabilmesi için ümide, morale ihtiyacı vardır. Dönüp çevrenize baktığınızda özürlü insanların maddi ve manevi yönden kötü bir durumda olduklarını görürsünüz.

Siz bunların içinde ümidi de morali de unutup gitmek durumunda kalırsınız. Bir özürlü için ne olduğuna karar vermek gerçekten zordur. Nasıl yaşayacağına karar vermeli? Uslu bir sakat gibi mi? Sağlamların tüm dediklerini yapıp, “sen çok akıllı ve mantıklısın” övgülerine sahip olmak mı? Yoksa her geçen gün bittiğini bilerek gözyaşlarını içine akıtarak orada boğulmak mı? Bir üçüncü şık var ki sakatlığını yok farz edip asi biri olarak yaşamak mı?

Kurduğunuz hayallerin hiçbirisinin olma ihtimali yok! Çünkü siz olmakla olmamak arasındasınız. Birçok özürlünün bu girdapta yitip gittiğini, hayata sırf zevk olsun diye bağlanıp ölüme adım attığını görmeli artık. Ölmek isteğinin gelip gittiği, “Neden?, Neden?” sorularının zihninizde kafanızı yumrukladığı gecenin bir yarısında ne yapabilirsiniz? Eğer böyle düşünmeye devam edeceksem bu yolun beni ölüme götüreceği muhakkak.

Bir özürlü hayata nasıl bakmalı? Kafasındaki soruları çözmek için hangi formülleri uygulamalı? Dahası her an özürlü olmaya namzet sağlam insanlar bir gün bizim gibi olabilme ihtimalleri varsa bu durumdan ne ders çıkarmalı?

Hayata gözlerimi açtığımda “Ben niye geldim bu diyara?” diye sorma hakkını kendimde bulamıyorum. “Bana el, ayak vermişsin; ama çalışmıyor? Neden?” diye sebebini de sorma cüretine sahip değilim. Ama muhtacım, ilgiye, alakaya, yaşamak için her şeye... Allah’ın (cc) yaratmasına hesap sorulamayacağını bilmek bu işin ilk basamağı olmalı. İnanıyorum ki Allah (cc) beni böyle aciz yaratarak beni de çevremi de imtihan ediyor. Maraton koşan bir koşucunun imtihanı 30-40 kilometreyse benim imtihanım da bir metre ileri gidebilmektir herhalde. İlk basamak asi olmamaksa ikinci basamak üzerimize düşen kulluk vazifesini bir özürlü gibi yapabilmektir.

Evet, ben okullara gidip okuyamadım. Evlenip çoluk-çocuk sahibi de olamadım. Bir eşim, bir işim olmadı. Hayatım bir odada, televiyon ve akvaryumdan ibaret. Galatasaray, bir de yeni insanlarla görüşebileceğim ümidiyle gittiğim kahve ve sakatlar derneği. Herşeyin bir gün bugünkü gibi olmayacağını biliyorum. Ama şunu da biliyorum ki, sağlam insanların imtihanı benim imtihanımın on katı daha zor. Allah’ın (cc) verdiği nimetlere şükretmek için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmalıyım. Görüyorum, demek ki kör de olabilirdim. Düşünüyorum, demek ki zihinsel özürlü de olabilirdim. Yürümesem de, hayat benim için sadece “h” ise de ben o bitirmekle sorumlu olduğum bir metre için çabalayıp duracağım.

Lütfü Yarar

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

yazı tam olarak benim gibi olanları anlatmış. hatta benden daha iyi diyebilirim. sevinsekmi üzülsekmi bilmiyorum ama kaderede inanıyorum.

en azından bu halime şükrediyorum. ayaklarım işlevsiz olsada kollarımı kullana bilmenin sevincini yasaya biliyorum. allah daha beterinden saklasın.

vede bütün hastalara sabırlar versin.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kesinlikle yazıdaki her satır bizlerden birşeylerin ifadesi ve okudukça durumumuzun imtihandan öte olmadığını düşündürüyor ...

Allah içinde bulunduğumuz bu zorlu yolu doğrulukla ve en önemlisi isyansız olarak geçenlerden kılsın inşallah :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

öncelikle paylaşımın için çok teşekür ederim evet engeliler için yani bizler için çok zor bi durum yazdığınız her şeyi azda çokta olsa yaşadık hepimiz çok zorluklar çektik ama bence her gün alaha şükretmemiz lazım her şeye rağmen nefes alıyuz ya oda bence yeterdir değerini bilenler için ne yapalım kadermizde varmış alah sevdiği kulunu zorluklar imtihan yapıyumuş bakalım şükrediyumu etmiyumu bizde şükredelimki alahın huzuruna başı dik çıkalım allah hepimizi cenetinde nail eylesin

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok Güzel Bir Yazıydı...

Hayatın Tüm Zorluklarına Rağmen Şükretmeyi Bilmek Gerek....

ve Herşeye, Herkese Rağmen Olumlu Bakabilmek ve Gülümsemek Gerek Hayata....

Teşekkürler Canım Bu Güzel Paylaşımın İçin...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap