Vatan...

Bilgisayarı İnsan Sesiyle Kontrol Ettiler

Önerilen İletiler

3942.jpg

Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri bilgisayarı insan sesi ile kontrol eden bir sistem geliştirdi.

Ünye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Onur Altun ve Recep Bulat, bilgisayarı klavye ve mouse gibi mekanik yöntemler yerine insan sesi ile kontrol eden bir sistem geliştirdi.

Sistemle bilgisayarı açıp kapatmak, CD- ROM gibi donanımsal aygıtları kontrol etmek, bilgisayarın sesini yükseltip kısmak, seçilen programı açıp kapatmak gibi tüm işlemler yapılabiliyor.

Elektronik öğretmeni Ayla Kahraman, geliştirilen sistemle engelli insanların bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için bir ara yüz sağlamış olduklarını söyledi. Sistemde bilgisayarın kullanıcının sesini tanıyarak, kişisel verilerin güvenliğinin arttırılmasının sağlanacağını ifade eden Kahraman, "Tasarlanan kontrol sisteminin kalbi tanıma devresidir. Sistem birden fazla kişiyi tanıyacak şekilde kullanılabilir. Bunun için yapılması gereken kullanıcının tüm örnek komutları mümkün olduğunca fazla

kaydederek, seslerin önceki örneklerle örtüşme olasılığını artırmalarıdır.

Çünkü ses her zaman her sözcük için aynı dalga boyutunda olmayabilir. Bu devrede, mikrofondan algılanan ses analiz edilir. Sonraki aşamada önceden kaydedilen ses komutları ile karşılılaştırılır. Bu karşılaştırma sonucunda ses komutları tanımlanırsa, devre çıkışında 8 bitlik veri oluşur. Kaydedilen her bir ses komutu için devre çıkışında farklı bir veri oluşuyor" diye konuştu.

Sistemin işleyişi hakkında detaylı bilgi veren Kahraman, "Çıkışta elde edilen 8 bitlik veriler Pic 16F84A mikro denetleyicisi ile işlenilir. Mikro denetleyici tanımlanan her ses komutu için yapılacak

Kaynak: Türkmedya

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap