yarali kalp

YÖK'ten Engelli Öğrencilere Müjde

Önerilen İletiler

18387.jpg

YÖK, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak için hazırladığı “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği”ni yeniden düzenledi. Buna göre, kampüslerde engellerin kaldırılması için her türlü düzenleme yapılacak.

Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği, yeniden düzenledi. Buna göre, yönetmelik, yüksek öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamın hazırlanmasını ve eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamayı amaçlıyor. Bunun için gerekli tedbirleri almak ve düzenlemeler yapmak üzere, Yükseköğretim Kurulu Özürlü Öğrenciler Komisyonu, Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi, ÖSYM Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ile yükseköğretim kurumları bünyesinde oluşturulacak engelli öğrenci birimleri koordineli çalışacak. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yüksek öğrenim aşamasına gelen veya yüksek öğrenim gören engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemek, belirlenen ihtiyaçlara göre yapılması gereken idari düzenlemeleri planlamak ve gerekli alt yapı standartlarını oluşturarak ilgili yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlamak üzere, “Yükseköğretim Kurulu Özürlü Öğrenciler Komisyonu” oluşturulacak.

YAKIN TAKİP

Komisyon, Yükseköğretim Yürütme Kurulu üyelerinden birinin başkanlığında 3’ü engellilik alanında bilgi sahibi, tercihen ilgili alanlardaki akademisyenlerden ve enaz yüksek lisans düzeyinde eğitim görmekte olan özürlü bir öğrenci temsilcisinden olmak üzere enaz 5 kişiden oluşacak. Komisyon üyeleri Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından üç yıl için görevlendirilecek. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilecek.

Komisyon, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını desteklemek, öğrenim ve eğitim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacı ile problemlerini belirleyerek çözüme yönelik gerekli planlamaları yapacak, politikalar ve stratejiler üretecek ve bunları YÖK’e sunacak. Engelli öğrencilerin, yüksek öğrenimde karşılaşabilecekleri ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sorunlarına çözüm üretecek. Bu öğrencilere uygun eğitim araç-gereçleri, ders materyalleri, ders geçme ve sınav koşullarının hazırlanmasına yönelik standartları oluşturacak. Komisyon, üniversite yerleşkelerinin engellilere göre düzenlenmesine ilişkin yapılanmaları da takip edecek. Engellilerle ilgili derslerin veya konuların yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına alınması yönünde çalışmalar yapacak.

OKUYUCU KARMAŞASINA SON

ÖSYM bünyesinde de oluşturulan “Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi” de yükseköğretim programlarında öğrenim görmek isteyen engelli öğrencilere, danışmanlık yapacak. Üniversitelerin engelli öğrenciler için açılmış olan entegre yükseköğretim programları listesinin sınav kılavuzuna konulması için gerekli açıklamaları hazırlayacak. Adayın ÖSYM’ye göndermesi gereken engel türü ve rapor bilgileri ile sınav sırasında ne tür desteğe ihtiyaç olduğuna dair dilekçe ve benzeri bilgilere ilişkin sınav kılavuzuna konacak açıklamaları hazırlayacak. Sınav ortamlarının engel durumuna göre seçilmesi veya düzenlenmesi konusunda gerekli çalışmaları yapacak, merkezi sınavlarla yerleştirilen engelli adayların istatistiki verilerini oluşturacak, bireylerin engel durumları esas alınarak sınavlarda görev alan okuyucuların seçimi hakkında çalışmalar yapacak. Özellikle okuyucu konusunda engellilerden ciddi şikayetler geliyordu. ANKARA AA

ÖĞRENCİ BİRİMLERİ FAAL OLACAK

Her yükseköğretim kurumunda oluşturulan engelli öğrenci birimleri, engelli öğrencilerin akademik, araç-gereç, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit edecek. Birimler, faaliyetlerini YÖK’e rapor edecek.

823 engelli üniversiteli oldu

Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçlarına göre; bu sene 297’si kız, 526’sı erkek olmak üzere toplam 823 engelli, üniversiteye yerleşti. 2010 ÖSYS Yerleştirme sonuçlarına göre YGS’ye başvuran 1709 engelli öğrenciden 823’ü üniversiteli oldu. Bunlardan 363’ünün Açık Öğretim Fakültesini tercih ettiği belirtildi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap