yarali kalp

Klimadaki Bilinmeyen Tehlike!

Önerilen İletiler

Felçle sonuçlanacak rahatsızlıklara neden olabiliyor!

541890_detay.jpg?1281695062

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Barlas Aydoğan, aşırı sıcaklarla birlikte klima kullanım oranının arttığına dikkati çekerek, ''Bu konuda düşük ısı abartılmamalı. Klima çalışan odadaki ısı 23-24 derecenin altında olmamalı. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları yaşanabilir'' dedi.

Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında dışarıdaki sıcak, bina içindeki klimalı ortamdan kaynaklanan ani ısı değişikliğinin vücudun dengesini bozarak felç riskini tetiklediğini ve enfeksiyona yol açtığını bildirdi.

Son günlerde artan hava sıcaklığı ile birlikte vatandaşların daha çok serinlik ihtiyacı hissetmeye başladığını vurgulayan Prof. Dr. Aydoğan, ancak, serinlerken özellikle bina içindeki ve bina dışındaki ısı farkının çok fazla olmamasına dikkat edilmesinde yarar olduğunu söyledi.

Barlas Aydoğan, klimanın vücutta ani ısı değişikliğine yol açtığını ifade ederek, ''Yaz aylarında dışarıdaki sıcak, bina içindeki klimalı ortamdan kaynaklanan ani ısı değişiklikleri ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Isı değişimi vücudun dengesini bozup tansiyonu etkileyebilir ve felçle sonuçlanacak rahatsızlık yaratabilir. Aşırı terli vücutla aniden normal seviyenin üzerindeki soğuk bir ortama girilmemeli. Öncelikle, vücut ani ısı değişikliğine adapte olmalı. Klima çalışan odadaki ısı kesinlikle 18 derece gibi alt sınıra düşürülmemeli, 23-24 derecenin altında olmamalı'' diye konuştu.

AA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Uzmanlardan klima uyarısı

Mümkünse en düşük seviyeye ayarlanmalı, uykuya dalınca kapatılmalı!

542700_detay.jpg?1281955884

Şanlıurfa'da hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine, uzmanlar, yaz aylarında klimanın altında uyumanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Klimalı odalarla uyumanın birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, "Klimanın en zararlı yanı havayı kontrolsüz olarak kuruttuğunu söyledi. Uzmanlar klimanın birçok hastalığa sebep olduğunu da belirterek, "Halk dilinde klima çarpması olarak ta bilinen bu durum gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu. Klimalı odalarda uyuyanların başvuruları 100'ü geçiyor. Ancak mutlaka klima gerekiyorsa çok

dikkatli kullanılmalı. En düşük seviyeye ayarlanmalı ve uykuya dalınca mutlaka kapatılmalıdır. Gündüz vakti olabildiğince aydınlık ortamlarda bulunulmalı, sabah çalışmaya başlamadan önce biraz yürüyüş yapılmalı, günlük yürüyüş süresi ortalama 45 dakikadan kısa olmamasına özen gösterilidir. Klima kullanılan ortamda sigara içilmemesi gerekiyor. Klimalı ortamda sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar ve zatürree görülme riskini artıran etkenler arasında.

Ayrıca klimalar kas tutulmalarına da neden olabileceğinden klimanın çok yakınında durmamak da önemli" dedi.

İHA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap