zeynepkrtas

Aleksan Bayanduryan, Ararat’ın (Ağrı) Zirvesine İlk Çıkan Fiziksel Engelli Oldu...

Önerilen İletiler

Aleksan Bayanduryan, Ararat’ın (Ağrı) Zirvesine İlk Çıkan Fiziksel Engelli Oldu

3917.jpg

37 yaşındaki Aleksan Bayanduryan, ‘Pyunik’ desteğiyle ve Amerikan Ermenisi Varujan Amirkhanyan himayesinde Ararat dağı (Ağrı) zirvesine çıktı.

Sol ayağı olmayan Bayanduryan bu yüksekliği aşan ilk fiziksel engelliydi. Aleksan Bayanduryan, Karabağ Savaşı esnasında 1993 yılında mayın patlaması sonucu sol ayağını kaybetmişti. Sol ayağının diz üstünden kaybı Bayanduryan’ı, onun hayattan umudunu kesmesine sebep olmadı. İki çocuk babası Bayanduryan, Ermenistan’ın fiziksel özürlü olmakla beraber en aktif sporcularından biri. Aleksan Bayanduryan birçok maratona da katıldı. 1997 yılından bu yana her yıl fiziksel özürlülerin sosyalleşmesine yönelik faaliyetler yürüten ‘Pyunik’ tarafından organize edilen Aragats dağı’na çıkma etkinliklerine de katılmakta.

3 yıldır Ararat Dağı’na çıkma hazırlıklarını sürdüren Bayanduryan’ın hayali 4 Ağustos 1920’de uluslararası keşif grubuyla Ararat dağı zirvesine ulaşmasıyla gerçekleşti.

11 Ağustos’ta konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında Bayanduryan ″Çıkış esnasında ne gibi zorluklarla karşılaşacağımı bilmiyordum. Esas zorluklar 4200 mt.’den itibaren başladı, ancak oksijen eksikliği kaynaklı baş ağrısını aştım. Ancak ne yazık ki sis sebebiyle Ermenistan’ı görmek mümkün olmadı″ dedi.

Bugüne dek tek ayaklı birinin Ararat Dağı’nın zirvesine çıkmamış olduğunu kaydedelim. Bayanduryan açıklamasında ‘Mutlaka Everest zirvesine de çıkmalıyım. 3 yıllık çabalar sonrasında Ararat’ın zirvesine çıkmak mümkün oldu. Bakalım Everest’in zirvesine çıkmak için kaç yıl gerekli olacak?’ dedi.

Ermenistan Paraolimpik Oyunlar Komitesi bşk.ve fiziksel engelliler ‘Pyunik’ Birliği yöneticisi Hakob Abrahamyan, basın toplantısında, sakatlık sonrasında birçok insanın umudunu kabettiğini belirterek ″Ayak kaybederek hayatın sona ermediğini anlamak lazım. Aktif yaşamak gerek″ dedi.

Kaynak..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap