zeynepkrtas

Midesiz Yaşıyorlar...

Önerilen İletiler

Midesiz Yaşıyorlar

3891.jpg

İki Kızkardeş, Kanser Olmamak İçin Midelerini Aldırdı...

BBC'de yer alan habere göre, Ravindra ve Meeta Singh isimli İngiltere'de yaşayan Hint asıllı kızkardeşler, ailelerinde beş kişinin mide kanserinden ölmesi üzerine önlem olarak ameliyatla midelerini aldırdı.

30 yaşındaki Ravindra, midesini aldırdığında zaten mide kanseri olduğunu söylüyor. Diğer kardeş Meeta ise sadece önlem olarak bu ameliyatı olduğunu belirtiyor. Kardeşlerin her ikisi de nadir görülen mutasyona uğramış E-cadherin genini taşıyordu. Bu gen dünyada yaklaşık 100 ailede görüldü. Bu gen taşıyıcıları mide ve göğüs kanserine yakalanmaya meyilli hale getiriyor.

Sık sık yorgunluk hissettiğini ve başının döndüğünü söyleyen Ravindra, "Ama ilk aylara göre çok iyiyim. Tabii midesiz yaşamanın bazı yan etkileri var" diyor. Şimdi ameliyat öncesinde, yani mideleri varken yedikleri yemeğin üçte biriyle yetindiklerini söyleyen kardeşler, aşırı yedikleri zaman sindirim sorunları yaşadıklarını

belirtiyor.

Yine de ameliyatın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen dışarı çıkıp yemek yemekten korktuğunu söyleyen Ravindra, "Ameliyattan çıktığımda çok az yiyebiliyordum. Ama Zaman içinde gelişti. Ama çok yersem, yedikten birkaç dakika sonra rahatsız oluyorum. Hazımsızlık çekiyorum. Reflü sorunu yaşıyorum ve 'ani ishal' gibi olan 'boşaltma sendromu' yaşıyorum" diye anlatıyor.

Meeta, "Ne yediğinize bağlı. Eğer yemememiz gereken bir şey yiyorsak, sözgelimi ekmek, sonu pek iyi olmuyor. Ekmeğin büyüdüğünü hissedebiliyorsunuz.

Liverpool'da yaşayan iki kardeş de ameliyattan sonra yüzde 20 oranında kilo kaybetmiş.

Meeta'yı ameliyat eden Dr. Simon Dexter bunun zor bir operasyon olduğunu ve insanın midesiz de yaşayabileceğini söylüyor:

"Bağırsaklar yukarıdan aşağı inen boru gibidir. Mide de işte bu borunun ortasında bir şişkinlik. Mideyi alınca, aradaki boşluğu dolduruyorsunuz. Midenin asıl işi besin depolamaktır. Sonrasını düşünmemeniz için büyük miktarda yemek yiyebilmenizi sağlar. Ama mideniz yoksa siz de fazla sayıda küçük öğünle idare edersiniz." "Midedeki asit, yiyeceklerin sterilize edilmesine yardımcı oluyor. Ama günümüzde bu o kadar da çok önemli değil. Nihayetinde yerden bulduğumuz şeyleri yemiyoruz. Ayrıca mide asidi demir ve B12 emilimine yardımcı olur. Bu nedenle dışarıdan takviyeye ihtiyacı var. Gerekli mineralleri temin ettiğiniz sürece genel sağlığınız üzerinde çok ağır bir etkisi olmaz."

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap