zeynepkrtas

En Yararlı Robotlar...

Önerilen İletiler

En Yararlı Robotlar

3885.jpg

Dünya çapından insanlığa yardımcı en gelişmiş ve karmaşık insansı robotlar, Mars etrafında yolculuk etmiyor. Bunlar daha çok yaşlıların veya engellilerin işlerini kolayca yapabilmelerine destek olmak için tasarlanıyor.

Riba: Japonya' da Fiziksel ve Kimyasal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen "Riba" adlı robot hastaları yataklarından ya da tekerlekli sandalyelerinden kaldırarak hemşirelere yardımcı olmak için tasarlandı. 180 kilogram ağırlığındaki robot 61 kiloya kadar olan insanları rahatlıkla kaldırabiliyor. Güçlü bir motoru bulunan robotun kollarında 454 sensör bulunuyor. Riba'nın tüm gövdesi geliştirilmiş, yumuşak, hafif üretan köpük ile kaplandı. Hafif dokusu ile hastalara taşındıkları sırada rahatlık sağlıyor. Ayrıca robot yüzleri ve sesleri algılayabiliyor, belirli sözlü emirleri yerine getiriyor.

PerMMA: Pittsburgh Üniversitesi'nde geliştirilen robot kollara sahip olan tekerlekli sandalye PerMMA, omurilik yaralanması geçiren hastaları bir yerden başka yere taşıyor ve onlara yemek yediriyor. Bugün Amerika'da 4,3 milyon kişi tekerlekli sandalyeye bağlı. Rory A. Cooper bisiklet kazasında felç kaldıktan sonra geleneksel tekerlekli sandalyelerin sınırlarını bizzat kendisi öğrendi. Ellerini kullanamayan felçliler için daha iyi bir sandalye yaptı. "Kişisel Mobilite ve İdare Cihazı - Personal Mobility and Manipulation Appliance (PerMMA)" isimli tekerlekli sandalye insanların yemek pişirmek, giyinmek ve alışverişe gitmek gibi günlük işlerini kolayca yapmasına yardım etmek için 2 robot kola sahip. Kullanıcılar yeteneklerine bağlı olarak dokunmatik bir yüzey, mikrofon ya da joystick yardımıyla robot kolları kontrol ediyorlar. Şimdilik kolların yaklaşık 3 kilogramlık ağırlığı kaldırabildiğini söyleyen Cooper, yakında 70 kilogramlık ağırlığı kaldırabilecek güçte yeni bir kol tasarlıyor.

Kompai: Fransa'da Robosotf firması tarafından yaşlı kadınlar için açık sözlü kişisel yardımcı robot geliştirildi. Gerekli durumlarda kullanıcıya ilaçlarını almasını ya da yardım için görüşme yapmasını hatırlatan robota kendinizi iyi hissetmediğini anlatırsanız size neredenizin ağrıdığını soruyor ve belirtileri doktorunuza mail atıyor. Ayrıca, Kompai isimli robot alışveriş listesini kaydediyor, doktorunuzla olan görüntülü görüşmelerinizi ayarlıyor ve acil yardım servisini arayabiliyor. Öncelikle ses kontrolüyle çalışmasına rağmen robotun ayrıca basit ikonlu dokunmatik ekranı da bulunuyor. Kolları ise opsiyonel.

Tamer: British Columbia Üniversitesi'nde geliştirilen dokunma terapisti olan robot, özellikle çocuklarda kaygıyı, bunalımı hafifletiyor. Bu kürklü, dokunmatik robot tavşancık, stresli ve kaygı sorunu olan çocuklara yardım ediyor. Hastaya bağlanan sensörler artan kalp atışı ve terli parmak uçları gibi stres belirtilerini ölçüyor. Tamer isimli robotun içindeki basınç sensörleri ve ivmeölçerler dokunuşları yanıtlamasına izin veriyor. Örneğin, robota hızla vurulduğunda Tamer kulaklarını dikiyor, fakat sonra normale dönüp, kedi gibi mırıldamaya başlıyor.

Cyclops: California Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen yapay gözlerin testi için yasal körlük deneme tahtası olan Cyclops isimli robot, göze takılan implant ile görme engelli insanların görsel deneyimini taklit ediyor. 20 bin dolarlık cihaz, 4 tekerlekli gezicidir. Cihazın başına monte edilmiş uzaktan kumandalı kamera aynı görüntüyü elde etmek için bir nokta üzerinde dönebiliyor.

Riser: Rehabilitasyon robotu olan Riser, British Columbia Üniversitesi'nde icat edildi. Sırt askısıyla güçlendirilmiş olan platformda hasta 6 yönde hareket edebilen zeminde ayakta duruyor. Sanal gerçeklik içinde kullanıcılar yürüyen merdivene tırmanma veya rüzgar sörfü gibi farklı aktiviteler sayesinde hasta olabildiğince fiziksel ve sosyal kapasitesine geri döndürülüyor.

Raven 2: İki doktor tarafından tasarlanan robot cerrah, Washington ve California Üniversiteleri'nde icat edildi. Uzaktan kumandayla ameliyatları yapan robot cerrahın 2013 yılında faaliyete geçirilmesi bekleniyor. Raven cerrahi sistemi öncelikle iki cerrahın hasta üzerinde beraber ameliyat etmesine imkân sağlıyor. Robotun bir kolu Los Angeles'taki denetim masasına oturan cerrah tarafından, diğer kolu ise New York'taki cerrah tarafından idare ediliyor ve Kuzey Dakota'daki ameliyat masasındaki hasta ameliyat ediliyor.

Cardioarm: Carnegie Mellon Üniversitesi'nde geliştirilen bu yapının esnek bir endeskopun sağladığından çok daha fazla hassasiyetle hareket olanağı verdiği ifade ediliyor. Bir bilgisayar ve joystick tarafından yönetilen CardioArm, gövde aynı anda hareket ettirilebilen üç ayrı noktada 102 derecelik bir hareket serbestliğine sahip. En küçük modeli 300 mm boyunda ve 12 mm çapında olan robotun geliştirme çalışmaları Cardiorobotics firması tarafından sürdürülürken, robotun 2012 yılında piyasaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Taizo: Japonya'da geliştirilen peluş uzay elbiseli robot Taizo, 61 cm boyunda ve 7 kg ağırlığında. Hafif egzersizleri (genellikle oturarak) gerçekleştirmek için tasarlanmış ve hafızasında 30 farklı egzersiz çeşidi bulunan robotun ses tanıma gibi özellikleri de var. 26 ekleme sahip bu robotun önümüzdeki ay General Robotix firması tarafından 10 bin dolardan araştırma yapan bilim adamlarına satılmaya başlanacağı belirtildi.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap