zeynepkrtas

Bu Kız Başka Dünyadan..

Önerilen İletiler

Bu Kız Başka Dünyadan

11204441.jpg

Dünyanın gördüğü en çelimsiz ve başarılı sporcu olan Elvan, o kadar ufak tefek ki, kros yarışmalarında rüzgardan uçmamak için diğer atletlerin arkasına saklanarak koşuyor.

MİLLİ atletimiz Elvan Abeylegesse, kendisine güvenenleri bir kez daha mahcup etmedi ve Avrupa Şampiyonası’nda 31.10.23 ile yılın en iyi derecesini yaparak, altın madalya kazandı. Kariyerinde 2 Olimpiyat, 1 Dünya ikinciliği ve 1 de Avrupa üçüncülüğü bulunan Elvan’ı takip edenler için bu sonuç hiçte şaşırtıcı olmadı. Fakat fiziksel durumuyla ilgili akıllara durgunluk veren bir gerçek var ki, “bu kız başka bir dünyadan” demekten kendimizi alamıyoruz.

Dünyanın en iyi orta mesafe atletleri arasında yer alan Elvan, 1.60 boyunda ve sadece 37.5 kilo ağırlığında.

Şimdi gelelim diğer şaşırtıcı rakamlara...

- Haftada 180 kilometre koşuyor (Günde ortalama 25-30 kilometre).

- Kalbi öyle güçlü ki, ne kadar koşarsa koşsun nabzı en fazla 180 atıyor.

- Nabzı, dinlenme anında, örneğin sabah yatakta uzanmış halde iken (bazal nabız) 49’a kadar düşüyor.

- Normal nabzı 55 ve üzerinde.

- Günde 1600 kalori harcıyor.

- Yarışmalardan 3 gün önce et yemeyi kesiyor; makarna ve patates gibi karbonhidratlar alıyor. Bunun sebebi etin midede çok uzun süre kalıp, antrenmanlarda bedeni yorması.

- Ufak tefek olduğu için kros yarışmalarında en büyük rakibi rüzgar oluyor. Bu yüzden kros müsabakalarında rakiplerini kendine siper alıp koşuyor ve son metrelerde atak yaparak öne fırlıyor.

- Ukraynalı antrenörü Koledyeyev, onun bu çelimsizliği için, “Seni maraton koşturup 26 kiloya düşürteceğim” diye espri yapıyor.

Çok sıkıldım, 3 binde tempoyu yükselttim

Elvan, yarış öncesi antrenörü Boriç’in, “Temponu 5 bin 500-6 bin metreden sonra yükseltirsin” dediğini, ancak kendisinin bunu dinlemediğini belirterek, “Çünkü çok sıkılmıştım” ifadesini kullandı.

ELVAN Abeylegesse, altın madalya kazandığı 10 bin metre yarışıyla ilgili ilginç bir ayrıntıyı Hürriyet’e anlattı. Yarış öncesi Hırvat antrenörü Nikola Davorin Boriç’in taktik verirken, “5 bin 500-6 bin metreye kadar kontrollü koş. Ondan sonra tempoyu yükseltirsin” dediğini, ancak kendisinin bunu dinlemediğini anlatan Elvan, bunun sebebini şöyle ifade etti:

“Çünkü çok sıkılmıştım. Baktım yarış o tempoyla bitmeyecek, bari atağa kalkayım, dedim ve 3 bin metreden sonra tempomu yükselttim. Keşke Meseret Defar, Tirunesh Dibaba gibi dünya çapında atletler olsaydı. O zaman yarış daha keyifli olurdu.”

Elvan, yarış sırasında neden sık sık stattaki dev ekrana baktığını ise, “Portekizli atletler yeşil forma giyiyordu. Ben birçok atlete tur bindirince kimin ne olduğunu karıştırdım. Sanki hepsi arkamdaymışlar zannettim” diye açıkladı.

Hafif sakatlığına karşın Avrupa Şampiyonası’ndaki 5 bin metre yarışına da katılacağını söyleyen Elvan Abeylegesse, “Uluslararası yarışmalarda 10 yıl daha koşarım” dedi.

Elvan değil sanki ben şampiyon oldum

TÜRK atletizminin kraliçesi Elvan Abeylegesse’yi Avrupa Şampiyonası’na gitmeden 3 gün önce Erzurum’un Palandöken Yaylası’ndan gelen sel sularından kurtaran taksici Fikri Komur, “Türkiye’ye altın madalya kazandırdığı için çok mutluyum. Ona bir şey olmaması için büyük riskler aldım. Elvan değil, sanki ben şampiyon oldum” dedi.

Elvan’ın Avrupa Şampiyonu olması sonrası Erzurum’da bir kahraman gibi ilgi gören Fikri Komur, milli atletimizi nasıl kurtardığını şöyle anlattı:

“Şehirden Palandöken’e çıktım, Elvan hanımı aldım. Birkaç dakika sonra geri döndüğümde yolları sel teslim almıştı. Direksiyon hakimiyeti kalmadı. Arabanın içi neredeyse ağzına kadar su doldu. Kayaların üstüne çıktık. Elvan hanımı arka kapıdan çıkardım ve sırtıma aldım. Sel sularından kurtardım, güvenli bir yere götürdüm, Çünkü onun can güvenliğinden sorumluyum. Cep telefonumu, cüzdanımı kaybettim. Kredi borcunu daha ödeyemediğim takside 3 bin liralık zarar oldu. Elvan hanımı kurtarmak için canımı tehlikeye attım. Şampiyon olması, Türk bayrağı ile statta tur atması beni çok mutlu etti.”

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap