yarali kalp

Doğu'nun Paris'i Olimpiyatla Kalkınacak

Önerilen İletiler

Doğu'nun Paris'i olarak adlandırılan Erzurum, 2011 Kış Olimpiyatları'na hazırlanıyor

537658_detay.jpg?1280559525

Tekstil gibi ağır sanayi kurmanın zor olduğu şehir, olimpiyatların heyecanıyla turizme yöneldi. Zaman'ın haberine göre, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 10 bin turist beklediklerini ifade ederek, "Bu sayı şehrin kaderini değiştirecektir." dedi.

Dev bütçeli firmaların bir bir Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne fabrika yatırımı yapacağını açıklaması, bunun yanında güney illerinde kalkan vizeler sebebi ile canlılık yaşanması, Doğu'nun Paris'i diye anılan Erzurumluları, fabrika tartışmasına itti. Kimisi batıda iş yapan Erzurumlu zengin işadamlarının vefasızlığından, kimisi Erzurum'a yapılan yatırımların tektipliğinden (restoran ve otel) yakınıyor. Bu sorgulamalar Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'e iletildi. Başkan, "Buraya tekstil gibi sektörlerde ağır sanayi kurmak güç. Ancak tarım ve hayvancılık alanında çok ciddi sanayi kurulabilir. Bu sektörlerin yan sanayii Erzurum'da oluşturulabilir. Yani önemli olan kendi potansiyelimizi kullanabilmemiz. Mesela bu anlamda olimpiyatlar bizim için önemli." diyor ve ekliyor: "Şu an Erzurum için öncelik turizmde."

Saltukoğulları'nın başkenti ve Selçuk-lular'ın Anadolu'daki ilk yurdu Erzurum'a her yıl 40 bin turist geliyor. Bunun yüzde 90'ı Palandöken'e gidiyor. Bu sebeple olimpiyatların ardından turizmde asıl sıçramanın başlayacağını vurgulayan Belediye Başkanı, şehre 10 kat daha fazla turist gelmesi halinde Erzurum'un kaderinin değişeceği görüşünde. Aralarında Dedeman'ın da bulunduğu birçok yatırımcı, olimpiyatların ardından şehirde turist patlaması olacağına inanıyor ve kapasitelerini ek inşaatlarla artırmaya çalışıyor. Başkan Küçükler, dev firmaların dahi şehrin potansiyeline güvendiğini, bu sebeple sponsor akınına uğradıklarını söylüyor. Türk Hava Yolları ile ulaşım, Türk Telekom ile iletişim sponsorluğunun imzalanmasının ardından önceki gün de Polisan ile Erzurum'daki tüm evlerin boyanmasına yönelik bir centilmenlik anlaşması imzalandı. Televizyon, internet, radyo ve gazete gibi mecralarda düzenlenecek reklam ve iletişim kampanyaları ile oyunların tanıtım organizasyonu için Sportsnet ile bir anlaşma imzalandı. Dedeman Oteli, kayak merkezine maddi katkıda bulundu ve gelecek sporculara yer ayarlayacağını belirtti.

600 MİLYON TL'LİK TESİSİN YÜZDE 90'I HAZIR

Erzurum Belediye Başkanı Küçükler, olimpiyat tesislerinin yüzde 90'ının şu an itibarıyla hazır olduğunu söylüyor. Toplam maliyeti 600 milyon lirayı bulacak tesislerde 5 adet kayakla atlama kulesi inşa edildi. Bu kuleler Türkiye'nin başka şehrinde bulunmuyor. Tesisler tamamlandığında aynı anda 25 bin kişi kayak yapma imkânına sahip olacak. Organizasyon için ayrılan bütçe 130 milyon lira. Bütçesini artırmanın yollarını arayan Küçükler, Avrupa Yatırım Bankası'na 50 milyon Euro kredi talebinde bulunduklarını, bunun yakın zamanda neticeleneceğini söyledi. Bu kaynak ile amaçlarının 6 bin yıllık şehrin ruhunu yeniden aksettirmek olduğunu belirten Küçükler, "Şehirde çok fazla tarihî eser var. Fakat bunların hepsi yarıçapı 500 metre olan bir dairenin içinde. Bunları açık hava kültür mirası haline dönüştürmeyi planlıyoruz." diyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap