zeynepkrtas

Topuk Kanı Bebeklerde Hayat Kurtarıyor...

Önerilen İletiler

Topuk Kanı Bebeklerde Hayat Kurtarıyor

2568.jpg

Bebeklerin topuğundan alınan 4 damla kan, bebeğin fiziksel ve zihinsel engelli olmasını önleyebilir

Kars İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık ekipleri köylerindeki evleri tek tek dolaşarak yeni doğan çocuklardan topuk kanı alarak anneleri konu ile ilgili olarak bilinçlendiriyor.

Merkez Çakmak Köyü’nde görevli ebe köy öğretmeni ile birlikte 15 km uzakta bulunan Merkez Çakmak Köyü’nün Çalkavur Mahallesi’nde bir hafta önce dünyaya gelen Ruken bebeğin evine kadar giderek topuk kanını aldı. Burada ebe hemşire tarafından Ruken bebeğin aşı kontrolü ve muayenesi de yapıldı.

Yeni doğan bebeklerden ilk 10 gün içerisinde alınan topuk kanının, zihinsel ve bedensel gelişimi engelleyen hastalıkların belirlenmesinde son derece önemli olduğunu vurgulayan ebe hemşire "Bebeğin doğumunun üzerinden 10 gün geçtiği halde topuktan kan alma testi yapılmamışsa, lütfen bölgenizdeki en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bebeğinizden kan alınmasını sağlayın" diye uyarılarda da bulundu.

Sağlık bakanlığının yeni doğan tarama programı ile geçtiğimiz yıl 6 bine yakın bebekte zihinsel ve bedensel gelişimi engelleyen hastalık tespit edildi. Bakanlığın yeni doğan bebeklere yönelik Ulusal Tarama Programı kapsamında, bebeklerde erken fark edilmemesi halinde ileride tedavisi mümkün olmayan bedensel ve zihinsel gelişim bozukluğuna neden olan fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biyotinidaz eksikliği taramaları yapılıyor.

Yeni doğan bebeklerin topuklarından alınan kanlar, çeşitli laboratuarında test ediliyor. Bu testler ayrıca ücretsiz olarak yapılıyor. Sağlık Bakanlığının yaklaşık 1.5 yıl önce başlattığı fenilketonüri ve doğumsal hipotiroidi taramasıyla yüzlerce bebeğin fiziksel ve zihinsel engelli olması önlendi.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Zeynepciğim gerçekten de çok önemli bir haberi paylaşmışsın, hastaneler bu konuyu çok önemsiyor. Bebeğin doğduğunda topuğundan kan alınıp test yapılıyor ve bu sayede zihinsel engelli olabilecek çocuklar ve aileler sorun yaşamaktan kurtuluyor. Benim oğluşum doğduğunda da test yapılmıştı ama doktorum bilgisayara işlemeyi unutmuş sağlık bakanlığından telefon geldi "siz testi yaptırmadınız mı?" diye sordular, yaptırdığımızı söyledim ve hemen doktorumu arayıp haberdar ettim. O da bilgisayara işledi. Yani canımcım devletimiz de bu konuda çok hassas davranıyor. Teşekkürler:)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap