Guest DOĞRU YOL

Türkiye'de Engelliler Dışarı Çıkarılmıyor, Avrupa'da Tatile Bile Götürülüyor...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Aileler özürlü çocuklarını dışarı çıkarmazken, Avrupalılar ülke dışına tatile götürüyor. Engellilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen sivil toplum kuruluşları yetkilileri, bunda en önemli etkenin, yeterli donanımın bulunmaması olduğunu söyledi.

Türkiye'de 10 milyon engelli bulunduğunu belirten Türkiye Sakatlar Konfederasyonu (TSK) Başkanı Zülfikar Akar, bunun 500 binin tekerlekli sandalyeye muhtaç yaşadığını ifade etti. Avrupa ülkelerinde yaşayan engellilerin yeterli teçhizat donanımına sahip olduğu için tatile çıkabildiğini hatırlatan Akar, ülkede halen tekerlekli sandalye ve özürlünün yanında refakatçi olmamasından ötürü 600 bin kişinin evinden dışarı çıkamadığına dikkat çekti. Engellilerin sorunlarına karşı toplumdan yeterli destek göremediklerini vurgulayan Akar, kalıcı çözümünün, her sağlıklı bireyin bir özürlü kardeşinin elinden tutarak hayata tutunmasını sağlamaktan geçtiğini kaydetti.

Akar, "Avrupa ülkeleri ve ABD'de engellilerin imkânı çok geniş. Yeterli teçhizat ve donanım olduğu için istediği ülkede tatilini de yapabiliyor. Bizde ise engelliye tekerlekli sandalye bulsak, dışarı çıkaracak ve gezdirecek refakatçi bulamıyoruz. Bazı aileler de utancından çocuğunu dışarı çıkarmıyor. Avrupa'da sivil toplum kuruluşları ve devlet engellilerin topluma kazandırılması için inanılmaz imkânlar sunuyor. Biz ise özürlüye acıyan gözlerle bakıyoruz." diye konuştu.

Özel Esma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Şerafettin Çetin ise, çoğu ailenin özürlü çocuklarını utancından dışarı çıkarmadığını ifade etti.

Çetin, bu sebeple Türkiye'de net engelli sayısının tespitinin zor olduğunu söyledi.

Çocuklarını evinden dışarı çıkarmayarak saklayan aileleri ziyaret ederek yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Çetin, kurumlarında 7'den 77'ye her engellinin topluma kazandırılması için özel sınıflarda rehabilite çalışması yaptıklarını kaydetti.

Çetin, "Sorunu kabullenirsek, çözümü buluruz. Bunun için toplumsal birliktelik lazım. Her sağlıklı bireyin bir gün sakat kalma ihtimali var. El ele verirsek bu işin üstesinden geliriz. Yeter ki kendimizle ayna karşısında yüzleşmeden kaçmayalım." dedi.

Zihinsel engelli olan 12 yaşındaki oğlu ve geçirdiği kaza sonrası yürüme engelli annesiyle birlikte 15 günlüğüne dünyaca ünlü turizm beldesine tatile geldiklerini anlatan Almanya makine mühendisi Christopher Johnson da, Berlin'de oturduğu mahallede engellilerin akülü şarjlı arabalarıyla dolaşmak için 17 kilometre engelli yolu bulunduğunu söyledi.

Almanya'da çoğu cadde ve sokaklarda engelli yolu olduğu için engellilerin kimseye muhtaç olmadan şehir içinde geze bildiklerini belirten Johnson, otobüse, trene ve okula giderken de bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

KAYNAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

buda ülkemizdeki engellilere bakış acısını gösteriyor ne acıdırki biz daha tekerlekli sandalye bulmak için uğraşırken avrupa her türlü imkanı kullanıyor onlar için aslında söylecek çok fazlada bir şey yok bu durum için ne üzücüdürki

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap