yarali kalp

Doğanın Altın Mucizesi; Bal!

Önerilen İletiler

9877C4D875DDFB158462836DD7D5F1.jpg

Doğanın bize hediye ettiği mucizelerden biri de baldır.

Bal arıları, çiçekler ve meyve tomurcuklarından toplayıp yuttukları nektarları, vücuttaki bir enzim arcılığıyla bala dönüştürürler.

İntervaz denilen bu enzimle, nektar bala çevrilirken, nektardaki sakarozu, früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürürler.

Arılar, balın içindeki suyu uçurup fermantasyona uğrayarak bozulmamasını temenni ederler.

Daha sonra peteklerin içine doldurdukları balı ince balmumu bir kapakla kapatıp, kovanın içindeki sıcaklığı 35 derecede tutarak, o sevdiğimiz kıvamı oluştururlar.

Bal, olağandışı bir etkiye uğramadığı sürece bozulmaz. Yapısı itibariyle mikroorganizmaların hayatta kalmasına da olanak vermez. Bu yüzden insanlar asırlarca yanık ve yaraları iyileştirmekte balı kullanmışlardır.

Arılar, balı yerleştirdikleri petekleri yapabilmek için, karınlarının altında bulunan salgı bezinden balmumu salgılarlar.

Kovandaki çerçevenin içinde yer alan peteğin ağırlığı ise, 40 gr civarındadır ve 2 kilo bal depolamaktadır.

Yöre pazarlarından bal alıyorsanız, balın berraklığına, kokusuna ve mümkünse tadına bakarak alırsanız, hayal kırıklığı yaşamazsınız.

Marketlerde de birkaç markayı denedikten sonra, damak tadınıza uygun olanı bulabilirsiniz. Ancak marketlerden bal alırken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Fiyatının altında bal bulduğunuzda, bu balın glikoz karışımından yapılmış olma olasılığını göz ardı etmeyin.

Eski zamanlarda güzellik ve zenginlik kaynağı olan bal, başka tatlandırıcı olmadığından çok değerliydi. Hatta 2. Ramses döneminde Mısır’da, memurların maaşlarının bir kısmı bal olarak ödenirmiş.

Bal besinlerin daha hızlı sindirilmesine neden olmakta, sindirim sistemi enfeksiyonlarında, kabızlığın giderilmesinde on iki parmak bağırsağı ülserlerinde, ve karaciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bal karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz, ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Bu özellikler balın antimikrobiyel etkisinin yanı sıra baldaki fruktozun doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Bal, yağın hazmını kolaylaştırır, anne ve inek sütünün demir eksikliğini tamamlar, iştah açar ve bağırsaklara özgü hareketleri artırarak rahatlık sağlar.

Bal, bademciklerin doğal ilacıdır.

Kaynatılmış ada çayına biraz sirke biraz bal karıştırılıp önce gargara yapılıp sonra yudum yudum içilirse boğaz içindeki ağrılar geçer, bademcik iltihaplarında iyileşme görülür.

msn.sağlık

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Allahımızın bize verdiği nimetlerin en kıymetlilerinden.

Boğazım ağrıdığında beni iyileştiren mükemmel karışım. Bir barka sıcak su, limon suyu ve bal.

Teşekkürler canım arkdaşım bizi bilgilendirdiğin için

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Herderde devadır bazı bitkilerin otların karışımıyla ilaçlardan daha faydalıdır rabbimin bizlere gönderdiyi büyük birniymetir bilgi için tşk

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap