Derince_Li

Türk Doktorların Basarısı

Önerilen İletiler

hastane-ameliyat.jpg

Diyabetik yaralara kök hücre umudu

Diyabet nedeniyle ayağı kesilmek üzere olan hasta kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuştu.

Güncelleme:14 Temmuz 2010 16:12 İSTANBUL (A.A) - Medical Park Bahçelievler Hastanesi plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı, Opr. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, diyabet nedeniyle ayak tabanında tedavi edilmeyen yarası bulunan ve ayağı kesilme tehlike altında olan hastayı, yaraya hastanın kök hücresini naklederek iyileştirdi.

Opr. Dr. Karaaltın, dünyada ilk olarak göğüs estetiğinde kullanılan ve hastanın yağ hücresindeki kök hücreleri ayrılarak nakledilmesiyle yapılan işlem sonucu, nakil yapılan yerde yeni doku oluştuğunun gözlemlendiğini söyledi.

Yağ hücrelerinin içinde kendini yenileyebilen hücreler bulunduğunu belirten Opr. Dr. Karaaltın, yağ hücrelerinden alınan kök hücrelerin naklinin henüz yeni bir yöntem olduğunu, bilimsel olarak gerçekliği kanıtlanmasına rağmen, yöntemin etkilerinin henüz tam olarak bilinmediğini aktardı. Karaaltın, ''Bu nasıl oluyor ve nasıl sonuç elde ediyoruz? Klinik araştırmalar var, ama nasıl gerçekleşiyor? Bu çok karışık'' dedi.

Vücudun çok karmaşık bir yapısı bulunduğunu, hücrelerin ''kendi aralarında bir dili olduğunu'' dile getiren Karaaltın, moleküler biyolojinin son yıllarda çok geliştiğini, kök hücre çalışmalarının temel katkısının da kemik iliği ve organ nakli alanında olduğunu vurguladı.

Son yıllarda ''çoğalmaz'' denilen kalp kası hücreleri dahil vücudun pek çok yerinde kök hücre bulunduğunun keşfedildiğine işaret eden Karaaltın, ''Tanrı bize bu hücreleri yaratmış. Ama bunları tetiklemek önemli. Nasıl tetiklemek gerektiğini bilemiyoruz. Onun için kök hücre daha çok bakir bir konu'' diye konuştu.

Göğüse, yağdan alınan kök hücre enjeksiyonunun İtalya'da 1 yıldır uygulandığını, Japonya'da ise vücut yaraları için kullanıldığını belirten Karaaltın, diyabetik yaralara uygulamanın ise dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

-HASTANIN AYAĞI KESİLECEKTİ-

Karaaltın, Feriha Dodanlı adlı hastanın kendisine geldiğinde, ayağının diyabet nedeniyle topuğa kadar kesik olduğunu, topukta çıkan yaranın ise iyileşmediğini aktardı.

Başka türlü tedavisi mümkün olmayan ve bacağı kaybetme riski bulunan hastaya bu yöntemi uygulamaya karar verdiğini belirten Karaaltın, "Aklıma 'Ayak yaralarında kullanabilir miyiz?' sorusu geldi. Hasta buna uygundu, kullandık. Diyabetik ayak yarası için bu yöntemin kullanılması, sadece Türkiye'de değil, belki dünyada da ilk uygulama. Uygun hastalarda çok başarılı olacağına inanıyorum" dedi.

Karaaltın, yağ hücresinden elde edilen kök hücre naklinin, yüz gençleştirme,''fil hastalığı'' denilen lenf ödem hastalığı gibi pek çok alanda kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.0

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

önce hocayı kutlamak gerek cesaretinden dolayı

ama bilim de özelliklede tıp da çok dikkatli olmak lazım bu hücler hakkında hoca da net bilgi yok bilmiyoruz diyo ama uygulamış hastaya allah dan başalılı olmuş

aksi bir durumda hem hocanın hemde hastanın hayat ı karalırdı. ve bence bakanlık bu konuyu inceler zaten bakanlık onayı şart kök hücre için eger izinsiz onaysız uygulansaydı kök hücre bende çoktan denerdim şansımı

neyse bu konu hakkındaki gelişmeleri dikkatle takip etmeliyiz..

paylaşım için saol derinceli..

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

GÜZEL BİR HABERDİ ...BÖYLE CESARETLİ DOKTORLAR OLDUKÇA UMARIM HERGEÇENGÜN DAHA GÜZEL GELİŞMELER DUYARIZ KÖK HÜCREDEN TABİ ÖNÜNE TAŞ KOYMAZLARSA BİZ NE KADAR KÖK HÜCRENİN ÇIKIP BİZE UMUT OLMASINI İSTİYOR VE BEKLİYORSAK BİZİM ÜZERİMİZDEN PARA KAZANAN TİCARETÇİLERDE BUNU İSTEMİYORLAR VE BU KONUDA DESTEK YERİNE KÖSTEK OLUYORLAR MAALESEF...

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER ZAFER...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sanki daha önce böyle bir haber daha çıkmıştı bir doktor bir hastanın kesilecek bacağını kurtarmıştı.

Evet berrin buna benzer birşeyde Gaziantepte olmuştu ama güzel bir gelişme birde şu engelyenler olmasa bu geşişmeleri birgün inşallah aydınlığa çıkarır bizleri yüce rabbim teşk haber için Zafer

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap