zeynepkrtas

5 Mayıs'ı Biliyor musunuz ?

Önerilen İletiler

5 Mayıs'ı Biliyor musunuz ?

1992 yılından beri Avrupa Birliği üyesi birçok ülkede her yıl 5 Mayıs 'Engelli İnsanların Eşitliği' günü olarak kutlanıyor.

Ancak bu kutlamalar 10-16 Mayıs Türkiye Sakatlar Haftası’ndan farklı bir şekilde düzenleniyor. Yani bizdeki gibi bazı milletvekillerimiz, siyasilerimiz tekerlekli sandalyeye oturup veya gözlerini bağlatıp birkaç dakikalığına kendilerini engelli insanlarımızın yerine koyup, onların neler hissettiğini anlatmaya çalışmıyorlar.

10 binler

Bu sene Almanya’nın muhtelif kentlerinde 15 binin üzerinde engelli ve engelsiz insan çeşitli gösteriler yaparak, engelli insanların eşitliği konusuna dikkat çektiler. Avrupa Birliği’ne girmek için çaba sarf ettiğimiz bu yıllarda belki önümüzdeki yıldan itibaren ilgili kurumların desteği ile ülkemizin de Avrupa ülkeleriyle bu konuda entegrasyonu konusunda adımlar atılır.

Engellilere destek

Ülkemizde engellilere hizmet veren veya verir gibi gözüken dernek ve vakıfların sayılarını bilemiyoruz. Ancak özellikle bazı dernek ve vakıflar engelli insanlarımızı kullanarak yardım kampanyaları düzenliyorlar ve buradan elde edilen gelirlerin nasıl harcandığı konusunda da kamuoyunu belgeleriyle bilgilendirmiyorlar. Bu yüzden de düzgün çalışan dernek ve vakıflar toplumda destek bulma konusunda zorlanıyor.

Dernekler masası

Ülkemizde İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan dernekler masalarının çoğu kez insani duygularla yaptıkları kontrollerden beklenen sonuç alınamıyor. Oysa engelli, engelsiz tüm derneklerin denetimlerinde aynı kriterlerin uygulanma mecburiyeti var. Ve yasalara uygun çalışmayan derneklere de gerekli yaptırımların uygulanması gerekir. Gerçi minareyi çalan kılıfını hazırlar ama bazen kılıf minarenin boyunu geçince ortaya sevimsiz tablolar da çıkıyor.

Soma Spastik Çocuklar Derneği Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Spastik Çocuklar Derneği tarafından yapılmakta olan okul inşaatının parasızlık yüzünden durdurulduğunu haber aldık. Kaba inşaatı biten okul devreye girdiğinde spastik çocuklarımızın rehabilitasyonu konusunda önemli adımlar atılacak. Somalıların dernek çalışmalarına karşı duyarlı olduğunu bildiklerini söyleyen Dernek Başkanı Halil Ertekin, Yönetim Kurulu Üyesi, Spastikler Federasyonu Genel Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri olan Rıfat Emekçi, ülkemizin diğer yörelerinde yaşayan Somalıların da bu projenin bitmesi için çaba göstereceklerine inandığını belirtti. Yetkililer “Dernek yönetimimiz engellilere yönelik yereldeki çalışmalarımızın yanında kurucusu bulunduğu Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Cerebral Palsy Federasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu çatısı altında yapmış olduğu çalışmalarla engelliler ile ilgili ulusal çalışmalara da katkı ve katılım sağlamaktadır. Soma’daki engellilere yönelik sivil toplum ve gönüllü çalışmalarımız Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu, Manisa Milletvekillerimiz Sayın İsmail Bilen ve Sayın Mehmet Çerçi, SHÇEK Genel Müdürümüz Sayın İsmail Barış, Özürlüler İdaresi Başkanımız Sayın Abdullah Güven tarafından yakından bilinen ve onun taktirlerini kazanan çalışmalardır. Engelli çocuklarımızın ve ailelerinin yüzlerinin gülmesini istiyoruz. Engelli ailelerimizin yarına güvenle bakmasını “Ben ölürsem benim çocuğum ne olacak” endişesini taşımasını istemiyoruz. Bizim çocuklarımızın da toplumun üretken bireyleri olarak aramıza katılmalarını, özel eğitim olanaklarından faydalanmalarını istiyoruz” diyor ve aşağıdaki numaralardan bilgi alınabileceğini söylüyor.

İletişim için: Halil Ertekin- Başkan: 0236 613 31 61 h.ertekin@hotmail.com

Rifat Emekçi: 0532 576 13 26 rifatemekci@hotmail.com

‘Yarım Adam’

Alman asıllı Florian Sitzmann’ın 16 yaşındayken boyu 2 metre 4 santim. Geçirdiği kazadan sonra bacakları her iki kasığının 10 santim altından kesiliyor. Şimdi 34 yaşında. Komadan çıktığında yeni bir hayatın başladığını hissediyor. Yazdığı kitabın adı ise ‘Yarım Adam’

Basın sözcüsü

Bir süre önce Almanya’nın büyük bir organizasyon şirketinde basın sözcüsü olarak çalışmaya başlıyor. Almanya’nın en büyük yaz festivallerinden biri olan bu etkinlik için 90 ayrı orkestra ve yaklaşık 400 bin ziyaretçiyi organize etmekle görevlendiriliyor. Birçok televizyon programına davet ediliyor, hayatını, yaşadıklarını anlatıyor. Ve bu yılki New York Maratonu’na tekerlekli sandalyesiyle engelli çocuklara destek olmak için bağış toplamak üzere katılacak. ‘Yarım Adam’ isimli kitabı Gütersloher Verlagshaus Yayınevi’nden kısa bir süre önce piyasaya çıktı.

ÇENGELLİ PANO

Sayın Faruk Nafiz Özak’ın dikkatine

Engelliler olarak pek çok engel ile engellendiğimiz gerçek. Kırklareli Bedensel Engelliler Spor Kulübü de kurulduğu 2003’ten bu yana spor faaliyetlerinin zorluğu kadar bürokratik engellerle uğraşıyor. İlimize gelen spor müdürlerinin kimi çektiğimiz zorluk ve sıkıntılar ile bu uğurda yapılan fedakarlıkları görüyor, takdir ederek yardımcı oluyor. Kimi de “Biz sağlamlara spor yaptıramıyoruz siz bir de sakatları başımıza sarmayın” diyor. Size kısaca son müdürümüzün marifetlerinden bahsedeceğim.

Müdür Bey’in kamelyası

kamelyası Mahkeme kararı ile göreve iade hakkı kazanan bu müdürün ilk icraatı bizi salondan uzaklaştırmak oldu. Salon kilitlerini değiştirdi, antrenman ve müsabaka olmadığı saatlerde kapıları kapattırdı, engelli sporcuların çalışmalarını engelledi. Uzun deplasmanlardan genelde sabaha karşı döndüğümüzde malzemeleri indirebilmemiz için saatlerce salon kapılarının açılmasını bekledik. Önceki müdürümüz Ata Karataş’ın daha çok engelli sporcuların ağırlık çalışmaları yapması için salonda kurduğu ağırlık podyumunu ve ağırlıkları kaldırdı. 1.sınıf meşe keresteleri alıp bekar evi olarak düzenlettiği idari binanın önüne yaz sıcaklarında eşi dostu ile oturacağı bir kamelya yaptırdı. Etrafını da demir parmaklıklar ile kapattı. Parmaklıkların her birinin ucuna sarı prinçten yapılmış süngüler taktırarak koruma altına aldırdı. Aynı Genel Kurmay’ın bahçe parmaklıkları gibi oldu. Ve şimdi o kamelyada çay partileri veriyor. Sayın Bakanımız Faruk Nafiz Özak’ın dikkatine demekten başka ne yazabiliriz?

Erol Gökçe

Kırklareli Bedensel Engelliler Spor Kulübü

Çalışmak istiyorum

1965 Karabük-Ovacık doğumluyum. İlkokul mezunuyum. Doğuştan uzağı göremiyor, sadece yakını görüyorum. 2004’te Ankara Numune Hastanesi’nden yüzde 90 çalışır raporu aldım ama işe giremedim. Tek isteğim işe girmek. Müracaat etmediğim yer kalmadı. İşe dayısı ve ensesi kalın olan giriyor. Yani torpil işliyor. Bu da bende yok. Valilik, kaymakamlık ya da sağlık ocaklarına, devlet hastanelerine engelli alabilirler. Ben bu kadarını yazdım, gerisi hükümetimize kalmış.

Hasan Sevim

(İlgilenen okurlar 0212 238 71 91 no’lu telefondan bilgi alabilir.)

Engelsiz Hayat

Biz engelliler Avuç açan değil Üretken olmayı istiyoruz Bize geldiğimiz yolu değil Gideceğimiz yolu gösterin Bizim başımızda Siz ve sizin gibiler olduğu sürece Bizler daha çook umut hayallerine karışırız Alın paranızı, cebinize süs yaparsınız Engellilere acımayalım Engellilere işimizi ve sevgimizi verelim Böyle olunca engellilerde Toplumdan dışlanmaz

Ercan Kubaş

Bursa E-Tipi Kapalı Cezaevi

Engelli-cocuk-ercan@hotmail.com

Posta Gazetesi Yavuz Kocaömer Yazısıdır...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...