zeynepkrtas

Malullük Aylığı Alanlardan Çalışanların Aylığı Kesilir mi?

Önerilen İletiler

Malullük aylığı alanlardan çalışanların aylığı kesilir mi?

Sosyal sigortalara göre, çalışma gücünün en az yüzde 60 ını kaybedenler malul sayılır.

Sosyal sigortalara göre, çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler malul sayılır. Malullük bedence kalıcı hasar bıraktığı için SGK’nın yapacağı yardımlar da süreklilik taşır. SGK’nın yaptığı yardımların en önemlisi malullük aylığıdır. Malullük aylığı bağlanmasının temel amacı, bedensel yada ruhsal olarak çalışma gücünü kısmen veya tamamen kaybeden, bu kayıp sonucu ekonomik güvencesi kaybolan sigortalıya maddi destek sağlamaktır.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, 10 yıldan fazla sigortalı olup en az 1800 gün prim ödemiş olan ve çalışma gücü kayıp oranı en az yüzde 60 olan sigortalılar malullük aylığı almaya hak kazanır.

Malul sayıldıktan sonra malullük aylığı bağlanan sigortalıların tekrar çalışma yaşamında bulunmaları diğer bir ifade ile sigortalı olmaları halinde malullük aylığının kesilip kesilmeyeceğinde sigortalı olunan tarih, emekli olunan tarih ve sigortalılığın türü belirleyici olmaktadır. Yani her malulen emekli olan çalışmaya başlayanca aylığı kesilmez.

4/a (ssk) statüsünde malullük aylığı alıp çalışmaya başlayanlar

-Yürürlükten kalkan 506 sayılı Kanuna göre malullük aylığı bağlanan kişilerin durumu (1 Ekim 2008 öncesi malullük aylığı bağlananlar);

- 4/a (ssk) kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır. (işçi olarak çalışırsa)

- Esnaf ve sanatkar olarak çalışırsa veya vergi mükellefi, şirket ortaklığı gibi sebeplerle sigortalı olursa malullük aylığı kesilmeyecek, tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir. (ticari faaliyette bulunursa)

Memur olarak çalışmaya başlarsa aylığı kesilmeyecektir.

Örnek verecek olursak; 30 Haziran 2008 tarihinde malullük aylığı bağlanan (A) şahsı ssk’lı veya memur olarak çalışırsa aylığı kesilecek, bağ-kur’lu olursa aylığı kesilmeyecek ancak sosyal güvenlik destek primi ödeyecektir.

Eski tarım SSK’lısı olarak malullük aylığı almakta olan sigortalılar;

- 4/a (ssk) kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilecek, kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır.

- 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olursa malullük aylığı kesilmeyecektir. Tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

- 4/c (memur) kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilmeyecektir.

Görüldüğü gibi eski normal ssk’lılar ile tarım ssk’lıların malullük aylığı aldıktan sonra çalışmaları halinde malullük aylıklarının kesilip kesilmemesi yönünden herhangi bir farklılık yoktur.

4/b (bağ-kur) statüsünde malullük aylığı alıp çalışmaya başlayanlar

Bağ-Kur (4-B) kapsamında 1 Ekim 2008 öncesi malullük aylığı almakta olan sigortalılar;

4/a (ssk) kapsamında sigortalı olursa, kazançları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

4/b (bağ-kur) kapsamında sigortalı olursa, malullük aylığı kesilmeyecek ve herhangi bir prim alınmayacaktır.

4/c kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilmeyecektir.

Tarım Bağ-Kur kapsamında malullük aylığı almakta olan sigortalılar;

4/a kapsamında sigortalı olursa, kazançları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

4/b kapsamında sigortalı olursa malullük aylığı kesilmeyecek, tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

4/c kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilmeyecektir.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra malulen emekli olan bağ-kurlular dikkat

Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olup, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra malullük aylığı bağlanmış olan 4-b (bağ-kur) sigortalıları;

4/a kapsamında sigortalı olursa kazançlarından sosyal güvenlik destek primi,[/font]

4/b ve 4/c kapsamında sigortalı olursa malullük aylığı kesilecektir.[/font]

Görüldüğü gibi 1 Ekim 2008 sonrasında malullük aylığı bağlanan 4-b sigortalıları ssk’lı olarak çalışırlarsa aylıkları kesilmeyecek ve sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecekler. Ancak, ticari faaliyetlerine devam ederlerse veya devlet memuru olurlarsa malullük aylıkları kesilecektir.

Bir noktaya özellikle dikkat etmemiz gerekiyor ki; 1 Ekim 2008 öncesinde Bağ-Kur’dan malullük aylığı bağlanan sigortalılar Bağ-Kur faaliyetlerine devam ettikleri halde malullük aylığı kesilmezken, 1 Ekim 2008 sonrasında malullük aylığı bağlanan bağ-Kur’lu sigortalıların ticari faaliyette bulunmaları halinde malullük aylıkları kesiliyor.

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olup, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra malullük aylığı bağlanmış olan 4/a sigortalıları 4/b kapsamında sigortalı olursa aylığı kesilmez. Maaşından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Ancak 4/a veya 4/c kapsamında çalışırlarsa maaşları kesilir.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlardan malullük aylığı bağlandıktan sonra tekrar çalışmaya başlayanlar sigortalılık türü ne olursa olsun aylıkları kesilir.

Şerif Akcan - Türkiye

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap