zeynepkrtas

Laboratuvarda Hastaya Özel Karaciğer...

Önerilen İletiler

Laboratuvarda hastaya özel Karaciğer

laboratuvarda-hastaya-ozel-karaciger-694615.Jpeg

ABD Boston'da bulunan Massachusetts General Hastanesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında hastaya özel karaciğer üretmeyi başardı.

Beş yıl içinde insanlara nakledilebilecek karaciğerlerin üretilebileceğini söyleyen uzmanlar, gelişmenin karaciğer hastalıklarının tedavisinde devrim yaratacığını açıkladı.

Süreç kapsamında önce, donörden alınan karaciğer yıkanarak hücrelerinden arındırıldı ve geriye sadece kolajen ve kan damarlarından oluşan bir organ çatısı kaldı. Daha sonra hastanın derisinden alınan kök hücreler, karaciğer hücresi haline getirildi ve organ çatısına enjekte edildi. Böylece yaklaşık 200 milyon kadar sağlıklı karaciğer hücresi, çatı boyunca yayılarak, laboratuvar ortamında on gün hayatta kalabilecek, sağlam bir karaciğer haline geldi.

Normalinden farksız çalışıyor

Daha sonra bu organ, bir fareye nakledildi. Araştırmayı yürüten Dr. Korkut Uygun, testler sonucunda laboratuvarda üretilen karaciğerin normal karaciğer gibi toksinleri parçalayabildiğini belirtti. Bu yeni teknik sayesinde, organ nakilleri nedeniyle yaşanan sıkıntılar hafifleyecek, nakil için çok yaşlı ya da zarar görmüş olan organlar, kök hücreler sayesinde yenilenebilecek. Ayrıca işlem esnasında hastanın kendi hücrelerinin kullanılıyor olması da, operasyon sonrasında vücudun organı reddetmemesi için hastaya verilen güçlü ilaçlara duyulan ihtiyacı sona erdirecek.

Milliyet

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap