CEMRE

Şirin Kasabamdan Kareler

Önerilen İletiler

r1__100_.jpg

Sayın cemre

Hepside çok güzel ama bunlar çok şirin....emeğine sağlık....teşekkürler.....

tarihinde CanBy tarafından düzenlendi
Resimlerden alıntı yaparken tüm resimleri kullanmayınız

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

En Güzeli Buyuk Şehirlerin Kalabalığın dan Kaçıp Böyle Küçük Ama GÜzel Mütevazi Yerleşim Bölgelerinde Yaşamak Özellikle Köy Hayatını Sewerimm Köy Gibisi Varmı Yaaa Hayvanların Sesiyle Uyanmakk

Çok Güzel Bir Yer Cemre Pylşım İçin Tşkler

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kırşehir'e 54 km, Kaman'a 22 km, Hirfanlı barajına 10 km mesafede olan Kargınyenice Ankara'ya 130 ve Kırıkkale'ye 60 km uzaklıktadır.

Ulaşım, Kaman'dan Kargınyenice belediyesinin araçları ile, Ankara aşti terminalinden Kaman otobüsleri ile, Kırıkkale ve Kırşehir'den yine Kaman dolmuşları ile Kaman'a ulaşım gerçekleştirilmektedir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

KARGIN YENİCE VE CİVARINDA YEMEK KÜLTÜRÜ

Kargın Yenice ve civarında, geçmişten gelen yokluk ve yoksulluğun etkisi ile yemek kültürü; otlar ve sebzeler üzerine yoğunlaşmıştır. Yöreye özgü, ünlü bir et yemeği yoktur. En bilindik şekliyle et; kavurma yapılarak ve pilavla birlikte tüketilmiştir. İleri ki zamanlarda kullanılmak üzere küplere basılan kavurmaya ise “sızgıt” adı verilmiştir. Ette uygulanan diğer bir pişirme şekli ise “külleme” denilen külbastıdır. Bunun dışında istisnai pişirme yöntemleri uygulanmışsa da, genel yemek kültürü içerisinde et yemekleri özel bir yer bulmamıştır.

Bu yörede bazı yemek/yiyecek adları ülke genelinden farklılık arz etmektedir. Örnekleyecek olursak; “cacık” mevcut otların ve bazı sebzelerin genel adıdır

Bu arada “gül” konusuna bir ayraç açmamız gerekir. Yine bu yörede, bitkilerin çiçeklerinin genel adı gül’dür. Genel olarak, her bitkinin çiçeğine “gül” denir. Kabak çiçeğinden yapılan “gül cacığı” ve “gül dolması” yine yörenin çok ünlü yemeklerindendir. Tabii ki ot kadar bulgur da yemek kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle otsu yemeklerin birçoğunda bulgur kullanılır. Ayrıca, “kenger” de, kanatılarak sakız yapılması, kök kısmının çiğ olarak ya da cacık olarak pişirilip yenilmesi ile çok tüketilen dikenli otsulardandır.

Genellikle ot-sebze ağırlıklı yemekler “katık” adı verilen sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Her türlü sebze yemeğinin üzerine katık dökülür. Hangi öğün olursa olsun katıksız bir yemek asla düşünülemez.

Bu arada yine hepimizin bildiği ve yediği “salata”nın yöre dilindeki karşılığı “çırtma”dır

Kargın Yenice’de adlandırması farklılık arz eden bir diğer yiyecek ise “uyutma”dır. Herkesin sütlaç diye bildiği bu tatlı burada “uyutma” adını almıştır. Pirinci az, sütü bol uyutma buranın sevilen tatlılarındandır.

Kargın Yenice yemek kültüründe çok önemli bir yeri de hamur işleri almaktadır. Ekmek olarak tüketim, “yuka” tabir edilen yufkadır.

Yufka, yemeğin yanında yenen ekmek türüdür. Bunun haricinde, “Kömbe”si çok ünlüdür. Kömbenin yanı sıra; basmaç, katmer, çörek, ekşili çörek, lele gibi çok lezzetli diğer hamur işleri de yapılmaktadır. Hazırlanan içli çöreklerle de değişik lezzetler sunulur. Peynirli, çırtmalı, yumurtalı, patatesli, patlıcanlı, kıymalı, ıspanaklı, pazılı ve şekerli, ilk anda akla gelebilecek içli çörek çeşitlerindendir.

Orta Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi buranın da mantısı ünlü ve güzeldir. Kargın Yenice’de çeşitli mantılar yapılmaktadır. Bunlar; “içli mantı”, “kesme mantı” ve “cimcik mantı” olarak adlandırılır.

Yine Kargın Yenice’de; yufka ekmek gevredilerek peynirli dürüm yapmak, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir. Bir diğeri ise cevizli dürümdür. Asıl ve en önemli kahvaltı yiyeceği ise “dönderme”dir.

Yörenin “gül cacığı” kadar ünlü ve lezzetli yemeklerinden biri de “topalak”tır. Topalağın yanı sıra köote (besmeç), düğürcek, bulgur pilavı da sık tercih edilen yemeklerdendir

Yörede, en önemli içecek ise “çalkama”dır. Ayran, burada çalkama adını almıştır

üzümden yapılan güzel pekmezleri vardır.ceviziyle ünlüdür.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap