k@lpsizim_85

Esnemek, Kaşınmak, Karın Guruldaması, Göz Kararması Gibi Gün İçinde Bir Çok Kez Başımıza Gelen Olayların Nedenlerini Biliyor muydunuz ?

Önerilen İletiler

Esnemek, kaşınmak, karın guruldaması, göz kararması gibi gün içinde bir çok kez başımıza gelen olayların nedenlerini biliyor muydunuz? İşte söz konusu durumların bilimsel açıklamaları...

Esneme

Eğer vücudunuzda oksijen eksiği varsa ağzınız genişçe açılır ve vücudunuz daha fazla hava emmeye çalışır. Esnemek kanınızdaki karbondioksid ve oksijen oranını dengeleme yollarından birisidir. Esnemeyi tutmak neredeyse imkansızdır.

Göz seğirmesi

Ciddi göz seğirmeleri nörolojik bozuklukların belirtisi olabilir, ancak çoğu zaman daha sıradan bir anlama sahiptirler. Göz seğirmesinin genel nedenleri stres, yetersiz uyku, bir yere çok uzun bakma ya da göz yorgunluğu olabilir. Gözünüzün seğirmesi yüzünden delirmeden önce stres seviyenizi düşürün, kafeini bırakın ve uyuyun.

Kaşınmak

Yapılan araştırmalara göre derimizin kaşınmasının nedeni çevreyle ilişkilendirilen kuruluk ya da fazla yıkanma olabilir. Su ve sabun derinin doğal yağlarını alıp götürebilir ve deride olması gerekenden daha düşük bir nem seviyesi olabilir. Yüz ya da vücut losyonları bu tip kaşntılara karşı korur. Nemlendirici etkilere sahip vücut şampuanı ve sabunu kullanmak da faydalıdır.

Hıçkırık

Eğer sık sık hıçkırıyorsanız, yemek yerken ya da bir sıvı içerken bunu yavaş yavaş yapın. Yiyecekleri hızlı tüketmek midenizin şişmesine neden olur. Bu da sizin diyaframınızı rahatsız eder ve hıçkırığa neden olur. Ayrıca duygusal anlarda eğer vücdunuzun derecesi aniden değişirse yine hıçkırık tutabilir. Ani bir korku ile sinirlerinizi gerebilirseniz hıçkırığınız

Tüylerin ürpermesi

Üşüdüğünüz ya da korktuğunuz zaman derinizin hareketlenmesi aslında savunma mekanizmasının bir göstergesi. Tüyleri hareket ettiren kaslar aniden hareket eder ve böylece ‘tüyleriniz ürperir'

Hapşırmak

Vücudunuz rahatsız verici bir maddeyi burun deliğinizden dışarı atmak istediğinde hapşırırsınız. Eğer polene ya da bir hayvana karşı bir alerjiniz varsa yine aynı durum geçerlidir. Üşüdüğünüz zaman vücudunuz sümüğü virüsü yakalamak için hareket ettirir ve hapşırarak hastalığı dışarı atarak kurtulabilirsiniz.

Öksürük

Öksürmek de vücudunuzun rahatsız edici şeylerden kurtulma mekanizmasından birisidir. Grip, sinüs enfeksiyonları ve zatüre vücudun sümük üretimini arttırır. Sık sık öksürmemek için düzenli egzersis ve düzgün bir şekilde oturmak hava yollarınızı açık tutar.

Kramp

Ani, acı dolu kas spazmlarının bir kaç tane nedeni olabilir. Bunlar arasında dehidrasyon ya da ağır egzersizden kaynaklanan elektrolit dengesizliği de vardır. Aşırı yorucu ve enerji tüketici aktiviteden sonra enerji içeceği içmeniz, vücudunuzun dengesini korumasına yardımcı olur. Kramp girdiği an ilgili kası çimdiklemeniz daha kısa sürede acıyı geçirecektir.

Titreme

Araştırmalara göre titreme tüm vücudun bir anda seğirmesinden oluyor. Vücut dereceniz birden bire düştüğünde vücudunuz titreyerek ısı üretmeye çalışır. Bu tip ürpertinin önüne geçmek için tekrar 36-37 dereceye vücudunuzu ısıtmanız gerekir.

Kulak Çınlaması

Bu, iki nedenden dolayı oluşabilir. Eğer orta kulak iltihabı yaşıyorsanız ya da gripseniz devamlı bir uğultu duyabilirsiniz. Diğer neden ise yüksek sese maruz kalmanızdan sonra duyma sinirlerinin hasar görmesidir. Konserlerde ya da yüksek sesli yerlerde kulak tıkacı oldukça işinize yaracaktır.

Karın guruldaması

Besin olarak, sıvı ve gaz hazım sisteminiz boyunca hareket eder. Karın kaslarınız ve bağırsaklarınız birbiriyle etkileşim içine girer ve karnınız guruldar. Herkesin karnı her yemekten sonra aynı sesi çıkartabilir. Eğer bu gurultular fazla yüksek sesliyle bir çay kaşığı zeytin yağı ya da bir bardak limonlu bitkisel çay o gürültülerin sesini kısacaktır.

Uyuşan uzuvlar

Bacağınız üzerinde devamlı baskı varsa, üzerinde oturuyorsanız ya da kolunuz kafanızın arkasındaysa basınç sinir yollarını sıkıştırır ve beyininize gitmesi gereken mesajlar hemen iletilmez. Bu da basıncın olduğu vücut parçasıyla beynin iletişimini kaybetmesine yol açar.

Göz kararması

Eğer hızlıca oturduğunuz ya da yattığınız yerden kalkarsanız migreniniz tavan yapar ya da gözünüz kararabilir çünkü şeker vücudunuzun farklı yerlerine hücum eder. Genellikle bu kararma anlık olur ve bir kaç saniye içinde kaybolur. Eğer bir kaç saniyeden fazla uzun sürerse, retinanızda küçük bir yurtık ya da ufak bir pıhtı olabilir. Acilen bir doktora gitmeniz gerekmektedir!

Kulak tıkanması

İç kulağınızdaki östaki borusu kulak zarınızın her iki tarafındaki basıncı eşit tutmakla görevlidir. Yükseklikte ani bir değişim yaşarsanız östaki borusu açılarak basıncı dengelemeye çalışır. Bu durumda bir zorluk yaşarsınız. Östaki borusunu açmak için burnunuzu sıkın ve sertçe burnunuzdan nefes vermeye çalışın.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap