Sumeye

Her iki Dakika'da Bir Kadın Tehlike Altında...

Önerilen İletiler

untitled5348612557085e5c867by.jpgHer iki dakikada, bir kadın tehlike altında Rahim ağzı kanserini önleyen aşının etki alanı çok büyük. Aşı, rahim ağzı kanserini, HPV tip 6, 11, 16 ve 18`in neden olduğu kanser öncesi düşük dereceli lezyonları ve genital siğilleri önlüyor. Rahim ağzı aşısı ile merak ettiğiniz soruları Gaziüvrsitesinde Tıp Fakültesi Kadın..

Rahim ağzı kanserini önleyen aşının etki alanı çok büyük. Aşı, rahim ağzı kanserini, HPV tip 6, 11, 16 ve 18`in neden olduğu kanser öncesi düşük dereceli lezyonları ve genital siğilleri önlüyor. Rahim ağzı aşısı ile merak ettiğiniz soruları Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Obstetrik Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş yanıtladı.

HPV virüsü nedir?

HPV cinsel ilişki ile geçen bir virüstür. Rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi değişikliklerin yüzde 80`ine bu virüs neden olmaktadır. Son yıllarda önemi daha çok anlaşılan HPV virüsünün ABD`de yapılan bazı çalışmalarda, kadınların yüzde 60-70`nde mevcut olduğu görüldü.

Nasıl bulaşıyor?

Bu enfeksiyonların çoğu da klinik belirti vermez. Bulaşma şekli, çoğu zaman cinsel ya da çok yakın tensel temas olabilir. Gebelik, AIDS, kortizon tedavisi gibi kişinin bağışıklık sisteminin çok iyi çalışmadığı durumlarda hastalık hızla seyredebilir.

HPV virüsü bu kadar tehlikeli mi?

Tüm dünyada kadınlar arasında kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en yaygın nedeni olan rahim ağzı kanseri, her yıl yaklaşık yarım milyon teşhis ve 240.000 ölümle sonuçlanıyor. Her yıl dünya çapında yaklaşık 32 milyon genital siğil vakası ortaya çıkıyor. ABD`de, her yıl yaklaşık 15 bin kadın, rahim ağzı kanserine yakalanırken, bunlardan yaklaşık 6 bini ölmektedir.

HPV virüsünün hepsi kansere yol açıyor mu?

HPV`nin bazı türleri kansere yol açarken, diğerleriyse cinsel hastalıklara yol açıyor.

HPV aşısı koruma amaçlı mı?

Evet, genel olarak koruma amaçlı bir aşıdır. HPV 6, 11, 16, 18 tiplerine maruz kalmamış kadınlarda, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağlamıştır.

Aşıyı herkes olabilecek mi?

Şu an 9 - 26 yaş grubundaki hanımlar, aşının uygulanabileceği grubu oluşturmaktadır. İlerleyen dönemlerde ise 26 yaş üstü hanımlar içinde aşının kullanılması planlanmaktadır.

Erken teşhisle hastalık tedavi ediliyor

Kanserden kaçınmak için ne önerirsiniz?

Rahim ağızı kanserinin ortadan kaldırılması için bir kadının yaşamı boyunca üç ayrı yaklaşımın benimsenmesi gerekir. İlki, ergenler için davranışsal eğitimdir. İkincisi, aşılanmadır. Üçüncüsü ise rahim ağızı kanserinin erken teşhisi ve önlenmesinde gerekli ve değerli bir araç olmaya devam edecek olan Pap taramasıdır.

Aşı kaç kere yapılmalı?

9 - 26 yaş arasındaki bayanlara 0 - 2. ve 6. aylarda 3 doz uygulanıyor.

Aşı hangi HPV tiplerine karşı koruma sağlıyor?

Aşı HPV 6, 11, 16, 18 tiplerini içermektedir. HPV 16 ve 18 dünya üzerindeki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70`den fazlasına neden olurken, HPV 6 ve 11 ise dünya üzerindeki genital siğillerin yüzde 90`nından fazlasında sorumludur.

HPV`si olan her kadına aşı önerilecek mi?

Öncelikle, aşının HPV ile temas öncesi uygulanması önerilmektedir. Öte yandan çalışmalarda aşının içinde bulunan dört HPV tipinden herhangi bir tanesine maruz kalmış kişilerde aşılama sonrası aşının içinde bulunan diğer tiplere karşı koruma sağladığı gösterilmiştir

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap