Can Sengul

Bursa'da 300 Bin Engelli Var...

Önerilen İletiler

Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği, Zihinsel ve Ruhsal Engelli Hastaların Sayısının Sanılandan Çok Daha Fazla Olduğunu Açıkladı. Şehirde 300 Bin Engelli Olduğunu Kaydeden Dernek Başkanı Nejat Gürlük, Bursa Halkını Daha Duyarlı Olmaya ve Hastalara Sahip Çıkmaya Çağırdı.

Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği, zihinsel ve ruhsal engelli hastaların sayısının sanılandan çok daha fazla olduğunu açıkladı. Şehirde 300 bin engelli olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Nejat Gürlük, Bursa halkını daha duyarlı olmaya ve hastalara sahip çıkmaya çağırdı.

Gürlük, derneğin kurulduğundan bu yana kendi yağı ile kavrulmaya bırakıldığını, yetkililerin, Bursalıların ve hatta zihinsel engellilerin ailelerinin bu duruma duyarsız kalmasının hastaların mağduriyetinin artırdığını söyledi. Maddi ve manevi anlamda hiçbir şekilde destek alamadıklarını ve birçok zihinsel ve ruhsal engelli hastanın sokaklarda açlıktan öldüğünü belirten Başkan Nejat Gürlük, "Bursa'da kurduğumuz dernekle bu tür hastaları ve yakınları bir araya getirerek onların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefledik.

Ancak bugün kendi çabamızla devam ettirdiğimiz bu noktada tüm yollarımız kapanmış durumda. Çünkü derneğimize ne hasta yakınlarından ne de yetkililerden yardım gelmiyor. Bunun için de dernek olarak bu hastalara yardım edemiyoruz. Zihinsel ve ruhsal engelliler dışında kalanlar dertlerini anlatabiliyorlar. Aç olduklarında ve başka ihtiyaçları olduğunda bunu kolaylıkla anlatabiliyorlar. Ama zihinsel ve ruhsal engelliler aç olduklarının bile farkına varacak durumda değiller" dedi. Gürlük, Bursa'da yapılan tespitte 300 bin engellinin bulunduğunu ve bunun yüzde 30 - 35 kadarının zihinsel ve ruhsal engelli hastalardan oluştuğunu ifade etti. Başkan Gürlük, Bursa'da zihinsel ve ruhsal engelli hastaların sayısı sanılandan daha fazla olduğunu dile getirdi. İnsanlar, sokaklarda gördüğü bu tür hastalardan, bilinçsiz oldukları için zarar verecek korkusuyla korkup kaçtıklarına değinen Gürlük, "Bunun için sokakta kalan zihinsel ve ruhsal engellilere kimse sahip çıkmıyor. Bundan kısa bir süre önce bu hastalarımızdan sokakta yaşayanlardan birini kaybettik. Bu hastaların arasında kadın olanlar da var.

Onların arasında sokakta yaşayanların durumları daha da tehlikeli. Ben bu konuya Bursalıların, hasta yakınlarının ve yetkililerin daha duyarlı davranması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bunun için bir merkez oluşturma çabası içerisine girilirse onlara da yaşama ve tedavi olma şansı tanınacaktır. Bunun için de yetkililere sesleniyorum. Onlarda bizim çocuklarımız, onlarında insanca yaşama hakları var, bunun içinde sizlerden yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu. Bazı engellilerin devletin 3 aylık olarak bağladığı maaştan bile habersiz olduklarını dile getiren Başkan Nejat Gürlük, hasta yakınlarının hatta kardeşlerinin bile hastalarla ilgilenmekten kaçtığını, böyle bir durumu yok saydıklarını sözlerine ekledi.

(CİHAN)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap