yarali kalp

Gaziler ve Engellilere Ücretsiz Toplu Taşımadan Yararlanma Hakkı

Önerilen İletiler

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Gaziler, Gazi ve Şehit yakınları, 65 yaş ve üstü ile engelli vatandaşların özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlandırılmaları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yazılı olarak yağtığı açıklama şu ifadelere yer verdi; "5393 sayılı “Belediye Kanunu”nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi gereğince; toplu taşıma yapmak, bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistemler dahil olmak üzere her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek belediyelerin görev alanına tevdi edilmiştir. Bu yetki, aynı zamanda imtiyaz niteliğine de sahiptir. Belediyeler, ulaşım hizmetlerini sunarken 4736 sayılı “Kanun” hükümleri ile esas alınacak temel ilkeleri ortaya koyarak ulaşım kapsamındaki keyfiliği önlemek, beldede yaşayan vatandaşlara daha ekonomik hizmet sunulması ve vatandaşlar arasındaki adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda; Bolu Belediye Meclisi’nin oy birliği ile almış olduğu 13.07.2009 tarih ve 151 sayılı “KARAR” ile “Bolu Belediyesi Özel Halk Otobüslerinin Çalıştırılmasına Dair Yönetmelik” kabul edilerek, 152 sayılı “KARAR” gereğince de “Rotasyona Tabi Otobüs Hatlarının İhalesi” yapılmak üzere Belediye Encümeni’ne yetki verilmiştir.

Belediye Encümeni tarafından 2886 sayılı “Devlet İhale Kanunu” gereğince tamamlanan ihaleler sonrasında, mezkur yönetmeliğe uygun olarak ücretli, indirimli, muaf vb. ücretlendirme kriterleri belirlenmiş ve otobüs işleticilerinin istekleri ile elektronik ücret toplama sistemi devreye sokulmuştur. Halkımızın da yararlanacağı ücret tarifesi hangi kriter kapsamına giriyor ise mevcut elektronik ücret toplama kartları Belediyemizin vize işlemini müteakip hazırlanarak kişilerin hizmetine sunulmuş olup, süre gelen talepler doğrultusunda bu hizmetin verilmesine halen devam edilmektedir.

Ancak; 4736 sayılı “KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN” hükümleri gereğince, ulaşım hizmetlerinden “MUAF” tutulacaklar belirlenmiştir.

Bu Kanun ile bu Kanun’un zikrettiği Kanunlar (1005 sayılı “İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun”, 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun”, 2230 sayılı “Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun”, 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu”, 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”) kapsamındaki hak sahiplerinden Beldemizde yaşayan “Gaziler ve yakınları, şehit yakınları, özürlüler, AĞIR ÖZÜRLÜLER ve bir kişi ile sınırlı refakatçiLERi, 65 YAŞ VE ÜZERİ MUHTAÇ-GÜÇSÜZ-KİMSESİZ VATANDAŞLAR” belediyemizin sunmuş olduğu toplu ulaşım hizmetlerinden “ÜCRETSİZ” bir şekilde istifade etmektedirler.

SONUÇ: 4736 sayılı Kanun’un 1. maddesinin 1. fıkrasından hareketle toplu ulaşım hizmetleri için Belediyemizce belirlenen ücret tarifelerinden muaf tutulan vatandaşlarımıza daha ekonomik hizmet sunulması ile sosyal dengesizlik ve eşitsizliğin önüne geçilmesi için kriterlerinin tespiti ve takibi ile ileriye yönelik kendileri ile ilgili bilgi toplanıp derlenmesi sonucunda planlamalar yapılması amacıyla durumlarını belgelendirmeleri talep edilmiş ise de adlarına düzenlenmiş özel kimlik belgelerini göstererek bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanmaları gerekmektedir.

Bu konuda Beldemizde toplu taşıma ve ulaşım hizmeti sunan otobüs işletmecilerinin gerekli hassasiyeti göstermeleri, aksine hareket edenler hakkında ise gerekli yasal işleme bağlı cezai müeyyidelerin uygulanacağı hususu ilgililere basın yolu ile arz olunur."

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap