Sumeye

Balığı Sofranızdan Eksik Etmeyin

Önerilen İletiler

Pazarda, markette ya da balık hallerinde bütçeye göre balık bulunabildiğini ifade eden Yetişen, hemen her yaşta balığın sağlık açısından büyük önem taşıdığını, özellikle içerdiği yağ asitleriyle beslenmede önemli yer tuttuğunu anlattı.

Balığın, kaliteli protein, A, K ve B vitaminlerinin yanı sıra fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğunu vurgulayan Yetişen, kemiklerin gelişimine ve büyümesine katkıda bulunan bu deniz ürünlerinin yağlılarının enerji kaynağı olarak bilindiğini söyledi.

Yetişen, balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin birçok hastalık riskine karşı iyi geldiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu dile getirerek, kırmızı et yerine balık tüketenlerde kalp-damar hastalıklarının daha az görüldüğünü vurguladı.

Omega-3 yağ asidinin, kandaki kolesterol, trigliserid ve kan basıncını düşürerek, kalp sağlığını koruyucu etki gösterdiğine işaret eden Yetişen, ayrıca balıktaki yağ asitlerinin vücudun enerji üretimine katkıda bulunarak, yorgunluğu giderdiğini, konsantrasyon yeteneğini artırdığını ifade etti.

-GEBELİKTE BALIK TÜKETİMİNİN ÖNEMİ-

Yetişen, beyin gelişiminin anne karnında başlamasından dolayı balığın bebek ve anne sağlığı açısından da büyük öneminin olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Gebelikte özellikle son 3 ayda anneden bebeğe önemli ölçüde omega-3 yağ asitleri aktarıldığından bu dönemde balık, bol miktarda tüketilmelidir. Omega-3, özellikle hamilelik dönemi boyunca ve bebeklik döneminin başlarında, beyin ve sinirlerin uygun şekilde gelişimi için çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda, bol balık yiyen gebelerin erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma riskinin azaldığı ve balığın bebeğin görme yetisini geliştirdiği saptanmıştır. Genel ve beyinsel gelişim açısından 7’nci aydan itibaren çocukların da haftada iki gün mutlaka balık tüketmeleri sağlanmalıdır. Balığın cinsine göre omega-3 miktarı farklılık gösterse de somon, uskumru, ton balığı, sardalya hamsi, omega-3 ihtiyacını karşılar."

-BALIK SEÇERKEN-

Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri olduğunu dile getiren Yetişen, şunları kaydetti:

"Balığın kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi ve ele alındığında kuyruğunun sert durması gerekir. Balık, dikkatli saklandığı zaman her mevsim tüketilebilir. Kısa sürede tüketilecekse buz içinde veya sıfır derecenin altında bekletilmelidir. Eksi 32 derecede dondurularak, eksi 18 derecede 3-6 ay saklanabilir. Kuru ve serin yerlerde saklanan kurutulmuş, tuzlanmış veya konserve edilmiş balıklar 6-12 ay süreyle tüketilebilir."

fft2mm331873.jpg

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bilgi için teşekkürler emeğine sağlık yalnız doktorlar bana kesinlikle yasakladı bende hastalığa bağlamıştım kafam karıştı hastalık t10 omurilik zedelenmesi :)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

evet arkadaşlar balık her yaştaki insan için gerçekten önemli bir besin ve tüketimesi gerekiyor. bu arada ZEKAK anlamadım ne alaka balık yasak bu hastalıkla alakası olduğunu sanmıyorum. sakın sen balık sevmiyor olmayasın.

faydalı paylaşım için sağol. ayrıca et fiyatlarının uçtuğu şu zamanda balık tam bir fırsat olabilir.degerlendimek lazım .

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Biri balıkmı dediiiiiiiiiiii :cm: :cm: :cm:

Ben balığa bayılırım :smitten: helede hamsiye balık mevsiminin gelmesini dört gözle bekliyorum :dua:

Kesinlikle et ürünleri içerisinde en faydalı olduğunu düşündüğüm ve tüketilmesini önerdiğim et :ay:

Paylaşım için teşekkürler canım :)

Et balık kelle bunlar yenir elle :D :D :D

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap