Sumeye

Yağlı Çamur' Şifa Kapısı Oldu

Önerilen İletiler

Yağlı çamur' şifa kapısı oldu

Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde çıkan ve yapılan analizlerde birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen yağlı çamur, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

resim155675_2.jpg

Göktepe Belediye Başkanı Bayram Şahin, yaptığı açıklamada, beldenin tarihi mekanlara sahip önemli yerlerden biri olduğunu söyledi.

Beldede bulunan ''Büğlü Baba''nın türbesinin de önemli ziyaret mekanlarından biri olduğunu aktaran Şahin, türbe yakınındaki bir bölgeden çıkan yağlı çamurun çeşitli hastalıklara iyi geldiğini ifade ederek, ''Bu çamur Büğlü Baba türbesinin yakınından kendi kendine kaynıyor. Çamuru ele alındığında yağlı bir şeyi tutuyormuş hissi verir'' dedi.

Yapılan incelemelerde bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği belirlenen bu çamuru beldeyi ziyaret eden çok sayıda yerli ve yabancı turistin vücutlarına sürdüğünü anlatan Şahin, şunları kaydetti:

''Kaynayan çamurun şifalı olduğunu yaptırdığımız analiz ve testlerle tespit ettirdik. İçinde kükürt ve kalsiyum gibi maddeler var. Çamurun mantar, egzama, sedef, frengi, tuzlu balgam gibi birçok hastalığa iyi geldiği tespit edildi. Zaten dermatologlar her cilt kreminin içinde belli bir miktarda kükürt olduğunu ifade ediyor. Ziyaretçilerin bir çoğu hastalıklarına çare bulamadıklarını, son çare olarak buraya geldiklerini söylüyorlar.''

-YÜZYILLARDIR ŞİFA DAĞITIYOR-

Göktepe beldesindeki çamurun varlığının yüzyıllar öncesine dayandığını vurgulayan Şahin, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin de Seyahatname'sinde yağlı çamurdan söz ettiğini belirtti.

Şahin, belediye olarak şifalı olduğuna inanılan çamurun çevresinde düzenleme çalışmaları yaptıklarını, çamuru vücutlarına sürmek isteyen ziyaretçiler için kabinler kurduklarını sözlerine ekledi.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde yağlı çamur hakkında şu bilgileri veriyor:

''Büğlü Baba, Karamanoğlu sultanlarındandır. Bu bey şimdiki yattığı yerde avlanırken Hz. Hızır ile karşılaşmış, bundan sonra tacını tahtını terk ederek 70 sene burada ibadet emiş ve burada defnedilmiştir. Şimdiki kabri büyük bir ziyaret yeridir. Mezarının yakınında yerden yağlı bir çamur kaynayıp çıkar. Bu çamur frengi hastalığına, tuzlu balgama ve pek çok cilt hastalığına sürülürse, o hastalıklar Allah'ın izniyle iyi olurmuş. Buraya yılda bir kere birçok memleketten insanlar toplanır. Burayı ziyaret edenler bu çamurdan götürürler.''

Haber 7

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap