Sumeye

Maymun Ekmeyi Bu Meyve Süten 2 Kat Fazla Kalsüyüme Sahip

Bu konuda 1 ileti var

Halk arasında “maymun ekmeği” denilen bu meyvede bir insanın günlük ihtiyacını karşılayabilecek kadar C vitamini ve sütten 2 kat fazla kalsiyum bulunuyor.

826620110424045135986.jpgAfrika’nın sıcak bölgelerinde yetişen Boabab ağacının meyvesi, hem görünümüyle hem de adıyla ilgi çekiyor. Bu yüzden de Afrika’da birçok bölgede bebekler için anne sütü eksikliğine karşı alternatif olarak kullanılıyor.

Eski Dünya’nın sıcak bölgelerinde yetişen ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yaygın olan Boabab ağacı, Batı Afrika ülkesi Senegal’de de yaygın olarak yetiştiriliyor. Yumuşak ve süngerimsi şeklindeki dev bir gövde ve şişe biçimli uzun dalları olan bu ağacın, dev bir gövdeye sahip olmasına rağmen yumuşak bir gövdeye sahip ve demir bir çubuk kolaylıkla sokulabilir. Olgun bir Baobab ağacının boyu 20 metre, gövde çapı 10 metreye ulaşabiliyor.

Dünyanın en yaşlı ağaçlarından olan Boabablar 500 yıldan fazla yaşıyor. Bu yüzden Senegal ve Afrika’nın birçok ülkesinde sembol haline gelmiş olan ağacın, Senegal gibi birçok Afrika ülkesinin sokaklarında resimlerine veya duvarlara aktarılmış grafitilerine rastlamak mümkün.

Senegal’de yaygın olarak bulunan bu ağacın dev gövdesinin sağladığı gölgesinin yanı sıra meyvesinin de birçok faydası vardır. Yerel dilde ismi “buy’’ olan Baobab ağacının meyvesi, halk arasında ise “maymun ekmeği’’ olarak adlandırılıyor. Yumurta biçiminde ve portakal büyüklüğündeki beyazımsı renkte olan “maymun ekmeği”, Afrika’da yaygın ve popüler bir yiyecek olarak tüketiliyor. Hemen her köşe başındaki bakkal ve marketlerde bulmak mümkün.

İçerdiği yüksek miktarda C vitaminiyle bir tanesi bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılamaya yetiyor. Sütten iki kat fazla kalsiyum içeren meyve, ihtiyaç durumunda bazı bölgelerde bebekler için anne sütüne alternatif olarak kullanılıyor.

Senegalliler, taze veya kurutularak yenen meyveyi lezzet katması için yemeklerinde de kullanıyor.

Besin değeri yüksek olan “maymun ekmeği” kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Meyvenin özleri saç boyalarında çok tercih ediliyor.

Alıntı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.


Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.


Giriş Yap